Održan Simpozijum dečjih hirurga Srbije, promovisana knjiga dr Zlatana Eleka

U amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, danas su organizovani Simpozijum dečjih hirurga Srbije i promocija knjige "Osnovi dečje abdominalne hirurgije", čiji ...
Image

Prof. dr Marija Lukač sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, kazala je da su ona i njene kolege danas u Kosovskoj Mitrovici kako bi prikazali svoje medicinsko znanje, ali i pokazali ovdašnjem stanovništvu da je u njihovim srcima.

„Mislim da je važno za građane da vide ko im leči decu, da znaju da smo mi (lekari, prim. aut.) obični ljudi, da ne dolaze u Beograd sa strahom i mnogobrojnim pitanjima, već da budu opušteni jer će dobiti najbolje moguće lečenje”, rekla je dr Lukač.

Foto: Radio Kontakt Plus

Ona je dodala da će svim pacijentima sa Kosova i Metohije biti pružena maksimalna nega, ukoliko pomoć potraže u najvećim zdravstvenim ustanovama u centralnoj Srbiji.

„Nikakvi problemi ne postoje, primamo pacijente i koji nemaju uput. Ako se slučajno pacijent nalazi u problemu ili nema vremena za uput – mi ga primimo, a onda zvaničnim putem tražimo taj dokument od nadležne institucije“, poručila je dr Lukač.

Foto: Radio Kontakt Plus

Knjiga „Osnovi dečje abdominalne hirurgije“, predstavljena je danas u Kosovskoj Mitrovici.

„To je regionalni udžbenik, pošto su u njegovom stvaranju učestvovali dečji hirurzi iz zemalja nekadašnje Jugoslavije. Ovo je vrlo značajan projekat čiji je cilj da se pokaže da zajedništvo može da postoji i da intelektualci treba da budu spone između različitih etničkih grupa u regionu, jer se drugačije u XXI veku ne može“, objasnila je dr Lukač.

Jedan od autora knjige je direktor KBC Kosovska Mitrovica, prof. dr Zlatan Elek.

„Ovo je treći udžbenik iz oblasti dečje hirurgije koji izlazi sa ovog fakulteta. Uspeli smo da kroz jednu knjigu ’pomirimo’ sve zemlje bivše Jugoslavije. Blizu smo dogovora da po prvi put izdamo univerzalni udžbenik iz oblasti dečje hirurgije za sve fakultete u zemljama nekadašnje Jugoslavije, kako bi naši studenti imali knjigu na srpskom jeziku, jer uglavnom koriste anglosaksonsku literaturu“, rekao je dr Elek.

Foto: Radio Kontakt Plus

Dodao je da Kosovska Mitrovica nije po prvi put organizator Simpozijuma dečjih hirurga.

„Već četvrti put smo domaćini događaja ovog tipa. Jednom godišnje organizujemo skup kojem prisustvuju najeminentniji dečji hirurzi iz regiona. Potrudićemo se i da u narednim godinama budemo dobri domaćini, da naše kolege iz regiona dođu u još većem broju, jer su Kosovo i Metohija osnov našeg duhovnom nastanka i postojanja.“

Današnjem događaju prisustvovali su zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica, studenti Medicinskog fakuleta Univerziteta u Prištini i mnogi drugi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.