Podneli ostavke gradonačelnik Radojević i odbornici Srpske liste u SO Severna Mitrovica

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, podneo je neopozivu ostavku na svoju funkciju. Ostavke je podnelo i 17 odbornika Srpske liste u Skupštini opštine Severna Mitrovica.
Image

Radojević je rekao da je „ova opština jako dugo pokušavala da sačuva mir i stabilnost, da se radilo na izgradnji suživota sa komšijama Albancima, Bošnjacima, Turcima, Romima“.

„Mislim da smo u prethodnom periodu bili uspešni što se toga tiče. Ovaj grad pamti teška vremena, preko 1.000 napada na glavnom mostu, međuetničke sukobe. Uspeli smo da stabilizujemo situaciju, da se fokusiramo na razvoj grada“, dodao je.

Istakao je da „potezi Prištine u prethodnom periodu prete da uruše ono što se godinama gradilo“.

„Potezi Prištine dovode do toga da se briselski sporazum ruši. Dovodi se u pitanje dalje postojanje ove opštine i naše učešće u istoj. Želim da verujem da ćemo uspeti da sačuvamo mir. Problem je što na naše odluke pokušava da utiče neko u Prištini, ko misli da zna šta nama treba i šta je bolje za nas. Više puta smo na sednicama skupštine opštine razmatrali političko-bezbednosnu situaciju, molili centralne vlasti u Prištini da ne pritiskaju Srbe, da nas ne dovode u nezgodnu situaciju. Međutim, situacija se iz dana u dan pogoršavala“, objasnio je Radojević.

Dodao je da je „septembra prošle godine počelo sa jednostranim odlukama Prištine, a da se to nastavljalo iz nedelje u nedelju“.

„U razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice ukazivali smo na to da jednostrani potezi koje povlači Priština ne doprinose miru i stabilnosti. Dali su u jednom trenutku apsolutnu podršku tim potezima, ali su uvideli da Srbi nisu za preregistraciju, da ne prihvataju jednostrane poteze, da nisu oduševljeni specijalnom jedinicom Kosovske policije i otvaranjem baza koje su, mogu slobodno reći, više za vojnu namenu. Narodu je stvarno dozlogrdilo. Narod je od nas tražio da preuzmemo odgovornost i da mu pomognemo. S obzirom na to da institucionalno nismo mogli da pomognemo narodu, ono što možemo to je da podnesemo ostavke. Podnosim neopozivu ostavku na ovu funkciju, vraćam se među građane… Naša borba ne prestaje, ne odustajemo od onoga što želimo – od borbe za slobodu, suživot i za mirno rešenje svih problema“, poručio je Radojević.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nemanja Biševac, u ime odbornika Srpske liste, njih 17, podneo je ostavke.

Zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku, izrazio je nadu da „ove politicke čarke neće proći kod naroda i da je narod pametniji od političara“.

„Ne osećam se dobro. Došao sam da ispoštujem gradonačelnika, koji je moj gradonačelnik. Verujem da će sve ostati na politici i da će drugi sektori da odrade posao, jer ovde žive ljudi koji su nas glasali i koji nas nisu glasali. Građanima Mitrovice trebaju mir i stabilnost. Već godinama siti smo spominjanja hiljade problema u pet kilometara kvadratnih. Zaista smo preopterećeni svim lošim stvarima. Nadao sam se da će da dođe vreme za dobre stvari, da građanima damo mogućnost da se razvijaju i da žive normalno. Spominjem često, siti smo heroja i žrtava, napokon treba da budemo ljudi. Nadam se da ćemo i dalje biti skupa i da ima prostora da se radi za dobrobit građana“, kazao je Sadiku.

Kada su u pitanju odbornici, ostavke će najpre biti prosleđene Opštinskoj izbornoj komisiji, potom Centralnoj izbornoj komisiji i najzad Ministarstvu administracije lokalne samouprave.

Ostavka gradonačelnika biće odmah prosleđena pomenutom ministarstvu.

Razmatranje političko-bezbednosne situacije bila je jedina tačka dnevnog reda današnjeg hitne sednice SO Severna Mitrovica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.