Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Pobednici opštinske recitatorske smotre Anđela Babincev, Elena Popović i Vasil Medić

Opštinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog”, 54. po redu, održana je danas u Mitrovačkom dvoru, a prva mesta, po kategorijama, pripala su Anđeli Babincev, Eleni Popović i ...
Image

U lepom govorenju takmičili su se učenici osnovnih i srednjih mitrovičkih škola.

U kategoriji mlađeg uzrasta prvo mesto je pesmom Moša Odalovića pod nazivom „Medeni Jupiter“, osvojio učenik četvrtog razreda Vasil Medić iz OŠ „Sveti Sava“. Kazao je da nije tremaroš i da je radostan zbog prvog mesta.

„Veoma sam srećan što sam osvojio prvo mesto. Ne, ja uglavnom nemam tremu, kao i kad smo odeljenje i ja imali predstavu, ni tada nisam imao puno treme a isto je ovoliko ljudi bilo“, rekao je Vasil.

Prvo mesto u kategoriji srednjeg uzrasta ponela je Elena Popović, učenica sedmog razreda OŠ „Sveti Sava“.

Elena već četvrtu godinu odnosi prvo mesto na ovoj recitatorskoj smotri. „Gozbu Gavrila Groznog“, Vladimira Antića, bilo je teže naučiti i doneti publici na pravi način, nego izvedbe prethodnih godina.

„Pesma je prvenstveno zanimljivija. Bila je malo teža da se nauči i da se izgovore pojedini delovi, ali je stvarno zanimljiva i meni je legla“, rekla je Elena.

Okružno takmičenje održaće se za nedelju dana, a Elena će kaže, poslušati savete koje je danas dobila od žirija.

„Napravićemo male izmene na delovima gde su mi članice žirija ukazale na greške, naravno sa mojom nastavnicom i sredićemo to za okružno takmičenje“, rekla je Elena i dodala da se ne nada, već pušta žiri da odluči.

Učenica trećeg razreda Gimnazije, Anđela Babincev osvojila je prvo mesto u kategoriji starijeg uzrasta izvođenjem monologa Nadežde Petrović iz romana „Vreme smrti“,  Dobrice Ćosića.

„Recitovanje je deo mene i ja se trudim da bilo proza bilo poezija, to osetim svim srcem i zaista iznesem onako kako treba“, opisala je Anđela svoj današnji uspeh.

Objasnila je šta je za nju suština i cilj.

„Suština recitovanja nije da se slušalac napreže da bi razumeo ono što govornik govori, već da govornik da sve od sebe da donese pesmu na pravi način, da je dovoljno da slušalac zatvori oči i sluša, da prosto doživi te emocije koje pesma sa sobom nosi“, iskrena je ona.

Odlomak iz romana „Vreme smrti“ je njen odabir za ovo takmičenje, ali je imala i pomoć svoje profesorke. Monolog je, kaže, osetila na pravi način.

Anđela recitovanje ne povezuje sa glumom.

„Recitovanje je mnogo različitije od same glume. To je samo govorenje u jednom stavu koji je statičan i do izražaja dolazi samo glas. Ja se trudim da svojim glasom doprinesem što boljem doživljaju pesme, ali možda ne bih baš rekla da glumim“, zaključila je ona.

Doc. dr Sanja Miketić Subotić, predsednica žirija, istakla je da se ova takmičenja održavaju na državnom nivou, da su značajna za decu, kao i to da promovišu nacionalnu književnost.

„Zaista mislim da je bitno, to je druženje i putovanje, iskakanje iz jednog uobičajenog kurikuluma. Deca vežbaju i oratorske, govorne veštine uvek će im biti od koristi kojim god poslom da se bave“, objasnila je Miketić Subotić. 

Dodala je da ovakvi događaji utiču na samopouzdanje kod dece, razvijanje zdrave samokritičnosti, neutrališu tremu i podstiču decu da se bave i drugim aktivnostima van škole.

Žiri koji je bio zadužen za odabir najboljih čine: Sanja Miketić Subotić. doc. dr na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini, Marija Miljković, docent na Katedri za književnost i srpski jezik Filozofskog fakulteta, Nevena Milosavljević, pesnikinja i Snežana Džogović, studentkinja glume.

Ostali takmičari dobili su pohvalnice za učešće u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Organizator recitatorske smotre je Ustanova za sport i specijalizovane usluge u Kosovskoj Mitrovici, a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. 
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.