„Samo jedan narod na svetu ima zavet sa Bogom“

Izložba „Lutke srpskih epskih pesama kosovskog ciklusa“ otvorena je danas u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Izložbu pozorišnih lutaka, koje predstavljaju epske junake kosovskog ciklusa, potpisuju studenti Učiteljskog fakulteta u Beogradu, predvođeni profesorkom Anom Milovanović.

Ovaj poduhvat je rezultat višegodišnjeg rada profesorke Ane Milovanović kroz pesme kosovskog ciklusa sa studentima.

„Najlepše pesme nastaju od njih. Najlepše predstave koje su ispitne studentske i igraju se u domovima za nezbrinutu decu i u bolnicama, za sada samo u Beogradu. Pre toga sam radila, naravno, uvek kosovski ciklus. Podrazumeva se da to treba da bude sastavni deo obrazovanja, koje nije samo obrazovanje iz dramske umetnosti, nego je uvek i obrazovanje iz rodoljublja “, istakla je profesorka Milovanović.

Navela je da je ova postavka samo mali izbor lutaka, jer cela generacija od oko 150 studenata ih izrađuje i radi na ovom projektu. 

A evo i kako ona doživljava „kosovski zavet“.

„Kako opisati svoju otadžbinu, opisati svoju majku? To je nešto što je prirodno. To se teško definiše. Kako to objasniti studentima i kako napraviti definiciju šta je ‘kosovski zavet’? Pričamo, pričamo… onda kažem samo ovo je vrlo važno da zapamtite: Samo mi, samo jedan narod na svetu ima zavet sa Bogom“, objasnila je.

Ta jedinstvenost, to opredeljenje kroz vekove, koje nas je održalo, to je samo naše, dodala je. 

„To negujemo mi, to ćete vi negovati sa decom u vrtićima, sa svojom decom naravno dok je veka“, poručila je prof. dr Ana Milovanović.-

Student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Mihajlo Stoisavljević, zahvalio se gostima na ovoj postavci.

„Veoma nam je važno da naše kolege studenti iz cele Srbije neguju istoriju našeg prostora, jer jedino tako možemo sačuvati ’kosovski zavet’ i našu zemlju“, podvukao je Stoisavljević.

Događaj su upotpunili mališani Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ izvedbom pesme „Veseli se srpski rode“ i kratkim dramskim komadom o „kosovskom zavetu“ i kletvi.

Zainteresovani radove mogu pogledati do sredine maja.

Ogranizatori ovog događaja su Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu, Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica i Studentski parlament.
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.