„Šapa“: Kako objašnjavate da posle tolikih trovanja i ubijanja pasa njihov broj konstantno raste?

„Po komentarima na naše objave i pisanju medija o svakodnevnim trovanjima pasa u Kosovskoj Mitrovici kao i raspravi pokrenutoj na društvenim mrežama na tu temu, shvatili smo ...
Image

Prema podacima ovog udruženja, u poslednjih pet godina u Kosovskoj Mitrovici je otrovano više stotina pasa, a posle svake serije trovanja, prema njihovim rečima, za kratko vreme broj bi narastao i bio veći nego pre trovanja. 

Dodaju da se to ponavljalo iz godine u godinu do poslednjih par meseci kada je broj napuštenih pasa bio najveći od kada vode evidenciju. 

„Onih pasa koje smo znali, koji su bili vakcinisani i sterilisani, socijalizovani, naviknuti na ljude i svoj kraj, ostalo je veoma malo, većina je bila otrovana, ali je zato bilo trostruko više novih i nepoznatih, većinom nesterilisanih koji su zauzeli njihovo mesto i nastavili da se progresivno razmnožavaju“, ukazuju. 

Da li vam to nešto govori, upitali su. 

„Da li i dalje mislite da se broj pasa trovanjem smanjuje? Kako objašnjavate da posle tolikih trovanja i ubijanja pasa u Kosovskoj Mitrovici njihov broj konstantno raste“, takođe pitaju.

Pozivajući se na istraživanja struke, naglašavaju da se trovanjem i ubijanjem pasa ništa ne postiže.

„Naprotiv, istraživanja i praksa iz drugih zemalja (npr. Bugarske u kojoj je 2.500.000 evra potrošeno na eutanaziju, tj. humano ubijanje pasa) pokazuju da se trovanjem i ubijanjem sterilisanih pasa broj pasa na ulici povećava“, navode iz „Šape“.

Ističu da se njihovim ubijanjem oslobađa prostor za nove pse koji tako imaju više hrane i uspešnije se razmnožavaju. 

„Razmislite o tome“, poručuju.

Kosovska Mitrovica: Novo masovno trovanje napuštenih pasa

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Udruženje Šapa izvestilo o novom trovanju pasa u Kosovskoj Mitrovici, pozivaju na oprez


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.