Obeležen Savindan u mitrovičkim školama

Savindan je obeležen sečenjem slavskog kolača u OŠ "Sveti Sava" i Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski Božur" u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Protejerej Branislav Dikić kazao je da danas proslavljamo najmilije i najdraže srpsko dete – svetitelja Savu.

Rekao je da gledajući ikonu Svetog Save vidimo prošlost i sadašnjost, ali i budućnost.

„Sveti Sava nije čovek koji je postojao i iščezao, već će se spominjati dok postoji srpsko ime. Vrlo je teško opisati ga. On je prvi srpski arhiepiskop, koji je prosvetio srpski narod i ujedinio ga sa ostalim hrišćanima. Bio je mudar, hrabar i najpametniji među nama. Najbolje ga definiše ta njegova želja za poretkom, harmonijom i redom u državi i crkvi. Zato je napisao 'Hilandarski tipik', 'Studenički tipik' itd. Gde god je išao činio je sve da život ljudi bude bolji“, pojasnio je Dikić.

Foto: Radio Kontakt Plus

Poručio je da “postoji život večni, jer Sveti Sava bez Hrista ne bi bio ono što jeste”.

„Govoreći o njemu, mi govorimo o Hristu. Verujemo i nadamo se da će nas njegov život poučiti i odvesti na pravi put – put istine i bez laži“, dodao je Dikić.

Direktor OŠ „Sveti Sava“, Milorad Jovanović, poželeo je srećan praznik svima koji ga slave.

„Ova deca i naš kolektiv biće i dalje na putu svetosavlja, jer drugi put nemamo. Ta staza je sigurna, proverena i utabana, a ovaj hram znanja će živeti sve dok ima decu koja su bogatstvo ovog grada“, rekao je Jovanović.

Foto: Radio Kontakt Plus

Povodom obeležavanja današnjeg praznika organizovan je prigodni program.

U njemu su učestvovali školski hor, recitatori i mnogi drugi.

Paketići za učenike Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“

Rezanjem slavskog kolača i uručivanjem poklon paketića učenicima, Savindan je obeležen i u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Kosovskoj Mitrovici.

Učenici su na početku događaja otpevali himnu posvećenu svetitelju koji se danas proslavlja.

Prisutnima se obratila direktorka ove ustanove Marta Popović i poželela srećan praznik.

„Čestitam svim prosvetnim radnicima, mojim kolegama koje su pokazale i dokazale da su pre svega veliki ljudi, koji se bave obrazovanjem i vaspitanjem ove dece. Ova deca su primer da na zemlji postoje anđeli, jer su to pre svega čiste duše. Treba se danas, svakog dana i praznika moliti baš za njih i za svu decu ovoga sveta. Oni su nam primer, treba od njih da učimo kako biti čista duša, kako negovati ljudske vrednosti i međusobno širiti ljubav“, poručila je Popović.

Foto: Radio Kontakt Plus

Zahvalila se donatorima i ljudima koji ne zaboravljaju ovu ustanovu već godinama, kao i Udruženju građana Kosovskomitrovačkog okruga iz Beograda, koje je doniralo paketiće.

Ovogodišnji domaćin bio je Dragoljub Miladinović.

Događaju su prisustvovali prof. dr Nedeljko Stanković i prof. Nenad Kapor.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.