Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Sednica SO Severna Mitrovica: Bezbednosna situacija mirna, veliki problem saobraćajni kolaps

Bezbednosna situacija je mirna i stabilna, a Kosovska policija od početka 2022. godine do danas nije registrovala nijedan međuetnički incident, rečeno je na sednici Skupštine opštine ...
Image

Kapetan Milija Milošević predstavio je danas odbornicima izveštaj komandira Policijske stanice u Severnoj Mitrovici o bezbednosnoj situaciji.

„Trenutno je situacija mirna i stabilna. Nismo imali nijedan međuetnički incident. Nadam se da će se tako nastaviti“, rekao je Milošević.

Dodao je da je Kosovska policija u opštini Severna Mitrovica tokom proteklih devet meseci registrovala 170 slučajeva.

„Od tog broja – rešeno je 139, što je izuzetan procenat. Takođe, bilo je 25 slučajeva nasilja u porodici. Sve žrtve su tretirane na najbolji mogući način od strane policije i nadležnih. Kada su u pitanju krivična dela vezana za imovinu – bilo ih je 57, što je za desetak procenata manje u odnosu na isti period prošle godine“, naglasio je Milošević.

Foto: Radio Kontakt Plus

Istakao je da veliki problem za vozače i pešake u Mitrovici predstavlja saobraćaj.

„Pokušavamo da rešimo probleme u saobraćaju. Imamo dogovor sa gradonačelnikom da pojačamo patrolne delatnosti u ulici Vlade Ćetkovića i kod Tehničke škole, jer se tu stvara ’usko grlo’ zbog saobraćaja. Dodatno nam pravi problem zatvoren putni pravac Leposavić-Priština, jer se teretni saobraćaj preusmerava kroz naš grad.“

Milošević je rekao da se radi na tome da građani steknu poverenje u službenike Kosovske policije.

„Napravili smo pasoše za policajce koji patroliraju u određenim sektorima u gradu. Pasoši sadrže fotografiju, ime i prezime policajca. Biće podeljeni građanima, kako bi znali koga u bilo koje doba mogu da pozovu i da ukažu na bilo kakav problem. Želimo da vidimo da građani imaju poverenje u policiju“, poručio je Milošević.

Ukazao je i na važnost rešavanja problema velikog broja napuštenih pasa na ulicama našeg grada, jer oni mesečno, prema njegovim rečima, ujedu desetak građana, među kojima su i deca.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, kazao je da se plaši da „potezi pojedinaca iz Prištine ne naruše bezbednosnu situaciju u našoj opštini.“

Dodao je da se radi na rešavanju problema koji je nastao usled odrona stene na magistralnom putu Priština-Raška.

„Problem koji je nastao, ne nalazi se na teritoriji naše opštine. To nije u našoj nadležnosti, ali odgovaramo našim građanima, pošto sav teretni saobraćaj prolazi pored škola, pa se ugrožavaju deca… Nadam se da ćemo u narednom periodu rešiti taj problem“, poručio je Radojević.

Otkrio je da se radi i na tome da saobraćaj u severnom delu Mitrovice počne da funkcioniše kao u svim uređenim sredinama.

„Dekanu Fakulteta tehničkih nauka uputili smo molbu da stručnjaci u toj oblasti izrade idejni projekat kako bi trebalo da funkcioniše saobraćaj u našoj opštini. Želimo to da prepustimo ljudima čiji je to posao… Kada budemo imali predlog rešenja, iznećemo to pred odbornike“, kazao je Radojević.

Foto: Radio Kontakt Plus

Zamenica gradonačelnika, Adrijana Hodžić, rekla je da Opština Severna Mitrovica sarađuje sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju „GIZ“ na projektu tretiranja medicinskog otpada.

„Sredinom godine potpisali smo memorandum vezan za implementaciju projekta koji se tiče tretiranja medicinskog otpada. Jedna količina kanti i kontejnera, koji će se koristiti u tu svrhu, dostavljena je JKP ’Standard’. Ovih dana očekujemo da i specijalizovano vozilo bude dostavljeno pomenutom preduzeću. Projekat predviđa i izgradnju manjeg objekta u neposrednoj blizini KBC Kosovska Mitrovica“, objasnila je Hodžić.

Opštini Severna Mitrovica tokom prethodnih devet meseci dostavljeno je 11 zahteva za renoviranje kuća, 13 za renoviranje stanova i jedan izgradnju kuće, dodala je.

„Nemamo sredstava i mogućnosti da ove zahteve podržimo. Imamo zabranu od strane Prištine da javni novac ulažemo u privatnu svojinu. Dok god je tako, nećemo moći da izađemo u susret pomenutim zahtevima“, kazala je Hodžić.

U prvih devet meseci 2022. godine, Opština Severna Mitrovica potrošila je 3.707.077 evra.

„Od toga, na plate je utrošen 1.879.141 evro. Za robe i usluge potrošeno je 324.033 evra. Za opštinske rashode utrošeno je 2.718 evra, a za subvencije 66.575 evra. Na kapitalne rashode otišlo je 1.434.609 evra“, pojasnila je zamenica gradonačelnika.

Foto: Radio Kontakt Plus

Dodala je da su iz budžeta izdvojena značajna sredstva za zdravstvo i prosvetu.

„Kada je u pitanju primarno zdravstvo, utrošeno je 365.450 evra na nabavku specijalizovane medicinske opreme i aparate. Za sekundarno zdravstvo, tj. na opremu i aparate potrošeno je 452.150 evra. U dva velika objekta – Medicinsku školu i Tehničku školu, uloženo je 128.676 evra“, kazala je Hodžić.

Opština Severna Mitrovica je tokom devet meseci tekuće godine prihodovala ukupno 44.604 evra.

Zbog tehničke nemogućnosti da se odradi zapisnik, predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nemanja Biševac, predložio je da se na narednoj sednici usvoje zapisnici sa današnje i prethodne.

Odbornici su glasali za ovaj predlog i on je usvojen.

Današnjoj sednici prisustvovalo je 18 od ukupno 19 odbornika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.