Skup u Kosovskoj Mitrovici: Bez potpisivanja novih sporazuma dok se ne formira ZSO, da se povuku specijalci sa severa

Nema potpisivanja novih sporazuma dok se ne formira Zajednica srpskih opština, kao i povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, glavne su poruke ...
Image

Skup, čiji je inicijator Građanska inicijativa “Srpski opstanak”, organizovan je zbog “prihvatanja” francusko-nemačkog predloga za Kosovo, ali i učestalosti etnički motivisanih incidenata.

Na glavnom mitrovičkom šetalištu, u popodnevnim satima, okupilo se tridesetak građana koji su nosili transparente sa porukama: “Niko nije siguran”, “Neću da živim u getu”, “Laki na obaraču! Trigger-Happy”.

Obraćajući se okupljenima, lider Građanske inicijative “Srpski opstanak”, Aleksandar Arsenijević, naveo je da Srbi imaju dva velika neprijatelja – strah i defetizam, koji, prema njegovim rečima, vode ka iseljavanju. 

“Ali ja želim da pustimo krik sa ovog mesta i da kažemo da nećemo nigde odavde, da ćemo istrajati u borbi za svoja prava i svoj život na Kosovu i Metohiji”, poručio je.

Osvrćući se na etnički motivisane incidente u prethodnom periodu, poput ranjavanja dece u Štrpcu, napada na mladića u Klokotu, kao i na ranjavanje M. D. na Bistričkom mostu, konstatovao je da niko nije siguran i da su svi uplašeni.

“Imali smo prilike da budemo zaustavljani, pretresani, da nam se isključivo obraćaju na albanskom, da dobijemo pogrdna imena od istih tih službenih lica koja treba da nas čuvaju.”

Stoga okupljeni zahtevaju da se naoružani specijalci Kosovske policije smesta povuku sa severa. 

“Mi ne želimo da osudimo nikog, ali od zvanične Prištine tražimo da da snimke sa kamera javnosti na uvid sa Bistrice, da vidimo šta se to desilo i da li je način da se puca odmah u telo, da budu laki na obaraču”, naveo je Arsenijević.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu za koji kaže da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, spreman da ga prihvati, upitao je da li taj sporazum znači „da će nam se opet prodavati magla o ZSO“. 

“Sa ovog mesta poručujemo predsedniku Aleksandru Vučiću da je naš zahtev, a slobodno mogu reći i onih koji nisu došli ovde, jer su nas strah i defetizam obuzeli, bez formiranja ZSO nema nikakvih potpisivanja novih sporazuma i novih pregovora.”

Hoćemo li se isto dohvatiti i neregularnih otimanja zemljišta, upitao je potom.

“Poslednja eksproprijacija od 50 hektara na teritoriji opštine Leposavić, šta se to gradi? Je l’ mi živimo u getu? Da li ćemo biti okruženi policijom, bodljikavom žicom i dugim cevima svakoga dana? Da li će naša deca ići na putu do škole upravo kroz špalire specijalaca ili ćemo živeti slobodno? Na nama je. Moramo se osvestiti, otrezniti i uzeti stvari u svoje ruke. Videli smo da nikome ne možemo verovati”, apostrofirao je Arsenijević.

Na kraju skupa, Aleksandar Arsenijević je najavio “početak nekih novih pregovora”, bez preciziranja o kakvim pregovorima je reč i ko će sve u njima učestvovati.

“Nadam se da ćemo vas zastupati u najboljem mogućem interesu, ali do tada mi moramo da prenesemo jednu veliku i jasnu poruku – nema iseljavanja”, poručio je.

Skup je protekao mirno. Pratili su ga pripadnici Kosovske policije, EULEX-a, KFOR-a, kao i veći broj medijskih ekipa.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.