Pavlina Radovanović: Slavuj iz zatočene bašte peva o slobodi

Nastup Pavline Radovanović i Gavrila Kujundžića, te dokumentarac o ovoj trianestogodišnjoj devojčici iz Orahovca, "Slavuju iz zatočene bašte" - kako nosi naziv filma - ...
Image

Posle dokumentarca Žarka Joksimovića i Aleksandra Miladinovića o Pavlini, njenom životu u Orahovcu, pevanju, porodici, usledio je i razgovor sa autorima filma, Pavlinom i, kako ona kaže – čika Gavrom, sa kojim je obogatila veče pesmom. 

„Pa zar nije ovo što ste večeras čuli od nje dovoljan razlog da se onaj ko se bavi dokumentaristikom pozabavi tom temom i otrgne jedan trenutak koji će proći? Dete raste, sazreva, a evo mi je zapamtili u ovom periodu kada je trinaestogodišnjakinja i već ima seriju solističkih koncerata iza sebe“ – kaže autor dokumentarca, Žarko Joksimović. 

„Nadam se da smo ovim filmom bar delić svega onoga što ona radi dotakli, a usput uspeli da dočaramo i atmosferu u kojoj živi“, dodao je. 

A kakva je atmosfera u kojoj živi? 

„Deca u tom okruženju, silom prilike sazrevaju rano, ona ima pored toga još i taj talenat da muzikom prenese svoje emocije i da tu priču o Orahovcu i njihovom životu prenese publici širom naše domovine, ali i regiona“, dodao je Joksimović, podsećajući da su od Pavline mogli da se čuju rezoni koji ne priliče trianestogodišnjakinji.

Pavlina je stamena i veoma zrelog načina razmišljanja. 

Gostuje u zemljama Evropske unije, u Rusiji je u više navrata bila, a ovih dana se vratila iz Slovenije, već u nedelju je u Novom Sadu.

„Tako da je u svakom slučaju fascinantna ta energija. Uz sve to ona je samo učenica sedmog razreda, učenica niže muzičke škole i uspeva da sve to u potpunosti stigne“, kazao je Joksimović.

Podseća da Pavlina peva uz blagoslov Vladike, da je u međuvremenu postala i stipendista manastira Hilandar, ali da, kako je rekao, u mnogo većoj meri pomaže crkve svojim dobrotvornim radom.

„Tako da je od dobrobiti svima nama. Preko nje se za sve nas na Kosovu, ne samo u Metohiji, zna“, dodao je, ističući da Pavlina ima neverovatnu energiju i na bini kada nastupa, u šta smo se uverili i sinoć.

„Na njen poziv svi pevaju, na njen poziv svi ustaju, svi aplaudiraju, kada ona zaplače svi plaču, to je neverovatno“, preneo je Joksimović utiske sa nastupa koje je pratio i gledao. 

Ipak, ističe, ne treba zaboraviti i čika Gavru – Gavrila Kujundžića.

„Koji je suština priče, o kojem retko ko šta zna. Toliko je sjajnih pesama napisao i da nije te dece koja ga podižu i rade sa njim svi bi odavno zaboravili Gavru. Ostavio je toliko nasleđe da je evo čak kompletna autorska prava Pavlini poklonio“, objasnio je Joksimović. 

Upravo je čika Gavrine pesme i pevala sinoć u Akvarijusu, i upravo je u razgovoru sa medijima istakla da su njegove pesme one koje najviše voli da izvodi. 

„Kosovske pesme, čika Gavrine pesme – prizrenske, to su stvarno predivne pesme“, kazala je Pavlina. 

„Predivno je bilo, uživala sam dok sam gledala dokumentarac, drago mi je što su i ostali gledali. Veoma mi je drago što je publika videla dokumentarac, otpevala sam par pesama, predivna noć“ – kazala je Pavlina u nastavku razgovora o utiscima iz Kosovske Mitrovice. 

I sama Pavlina potvrđuje Joksimovićeve reči da njena porodica ima dugu istoriju pevanja i bavljenja muzikom.

„Imam tatu koji je muzikalan, imam sestru koja takođe peva, sa njom sam pevala neke duete, kasnije kada sam dobila klavir, uz klavir smo nešto zajedno smišljale, tako da sam na taj način počela“ – kaže Pavlina, dodajući da peva od svoje pete godine. 

Najviše, kaže, voli da peva sa svojom sestrom i čika Gavrom. 

U posebnom sećanju su joj, dodaje, njen prvi solistički koncert i nastup u Banja Luci za Pravoslavnu novu godinu. 

Njena pesma je njena sloboda, moglo je da se zaključi iz razgovora, u kojem život u Orahovcu jasno opisuje kao težak. 

„Nadam se da će jednog dana doći sloboda“ – kaže.

Do tada, slavuj iz zatočene bašte ne prestaje da peva o slobodi. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.