Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Slobodan let vajara Roberta Dimitrijevića

Akademski vajar Robert Dimitrijević, predstavio se večeras publici u Kosovskoj Mitrovici.
Image

U prostorijama Gradskog muzeja, organizovana je Dimitrijevićeva prva samostalna izložba pod nazivom „Let“.

Prisutni su bili u prilici da vide veliki broj različitih skulptura, reljefa i skica.

Robertov otac bavi se obradom metala, pa nije ni čudno zašto su njegovi radovi urađeni baš od tih materijala.

Foto: Radio Kontakt Plus

Već na prvi pogled shvatićete da su ptice, insekti i aždaje – stvari kojima se u prethodnom periodu bavio Robert Dimitrijević, nekadašnji student Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini.

On otkriva da je ovo njegov najveći projekat do sada.

„Nije jedini, biće ih još, nadam se… Osetio sam neku vrstu rasterećenja kada sam konačno organizovao izložbu u gradu kojem sam završio fakultet. Želeo sam da moje radove razumeju svi – oni koji imaju sedam i oni sa 77 godina. Mnogo mi je vremena trebalo da konačno dođem do ovih rešenja. Sve vreme koje imam, ja ulažem u stvaralaštvo. Nije serija ’Igra prestola’ bila inspiracija za moje radove. To je trenutno aktuelno, a ja se aždajama i ostalim čudima bavim dvadesetak godina“, rekao je Dimitrijević.

Foto: Radio Kontakt Plus

Profesor na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, mr Peko Nikčević, kazao je da je večeras veoma srećan i da je njegov nekadašnji student izrastao u sjajnog umetnika.

„Robert je bio moj student na osnovnim i master studijama, ispratio sam njegov rad u tom periodu. On je već sada sjajan umetnik. Drago mi je da su ovakvi ljudi završili Fakultet umetnosti u Mitrovici, to je lična karta svih nas koji činimo kolektiv te obrazovne ustanove. Svaki profesor treba da bude srećan kada iza njega ostaju studenti koji su značajni umetnici, dobri stvaraoci… Ovo nije samo umetnički rad, ovo je pedagoški rad na koji moramo da budemo ponosni“, dodao je Nikčević.

Foto: Radio Kontakt Plus

Organizator večerašnjeg događaja je Gradski muzej.

Direktorka pomenute ustanove, Biljana Milentijević, rekla je da mladim ljudima treba pružiti priliku da pokažu šta znaju i umeju.

„Pružili smo priliku jednom mladom umetniku da se na ovaj način afirmiše. Muzej predstavlja jednu od najuticajnijih ustanova kulture, a mladim ljudima treba pružiti šansu jer im ovakvi događaji otvaraju mnoga vrata kada je u pitanju njihov dalji rad“, dodala je Milentijević.

Foto: Radio Kontakt Plus

Izložba “Let” organizovana je u sklopu Mitrovdanskih svečanosti.

Pokrovitelj događaja bio je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.