SO Severna Mitrovica: Prosledićemo nadležnima zahtev da glavni most na Ibru otvore za saobraćaj

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su odluku da nadležnim organima proslede zahtev da glavni most na Ibru bude otvoren za saobraćaj.
Image

Iako nije najavljeno, glavna tema današnje sednice SO Severna Mitrovica bila je mogućnost da se motorna vozila ubuduće slobodno kreću preko glavnog ibarskog mosta.

Većinom glasova doneta je odluka da nadležnima bude prosleđen zahtev da pomenuti most otvore za saobraćaj.

Predlog je prihvaćen od strane 11 odbornika, protiv je bio jedino Dušan Milunović – predstavnik srpske zajednice u lokalnoj skupštini, dok je jedan bio uzdržan.

„Građani severnog i južnog dela grada zahtevaju da glavni most bude otvoren za saobraćaj“

Otvaranje glavnog mosta na Ibru za saobraćaj, predložila je odbornica SO Severna Mitrovica iz redova Samoopredeljenja, Aida Ferati Doli.

Ona je kazala da “to zahtevaju građani u severnom i južnom delu Mitrovice”.

„Kada bi se to rešilo, bilo bi veliko olakšanje za sve nas. Da bismo otišli u južni deo, mi treba da idemo alternativnim putevima koji su duži i koštaju. Verujem da će taj prostor biti oslobođen i da će samim tim biti olakšan život građanima Mitrovice“, dodala je ona.

„Zahtev za otvaranje mosta prosledićemo Kosovskoj policiji, KFOR-u, EULEX-u…“

Predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, rekao je da “sloboda kretanja ne zavisi od odbornika, već od relevantih međunarodnih predstavnika i Kosovske policije”.

„Da bi odluka o oslobađanju mosta bila usvojena i primenjena, moramo najpre da se obratimo Ministarstvu unutrašnjih poslova, Kosovskoj policiji, EULEX-u, KFOR-u i relevantnim međunarodnim predstavnicima koji su zaduženi za bezbednost i slobodu kretanja“, objasnio je Ugljanin.

„Ova odluka izazvaće bes građana, može doći do incidenata“

Jedini odbornik iz redova srpske zajednice u SO Severna Mitrovica, Dušan Milunović, glasao je protiv usvajanja odluke o prosleđivanju zahteva nadležnima da glavni most na Ibru bude prohodan za drumski saobraćaj.

On je kazao da će pomenuta odluka izazvati bez građana i da može dovesti do incidenata.

„Ne dovodi se u pitanje uklanjanje nepropisno parkiranih automobila kod kružnog toka u blizini mosta. Međutim, mislim da nije trenutak za otvaranje glavnog mosta za saobraćaj, to nije prioritetna tema… O tome će se odlučiti na mnogo višem nivou. Svi znamo kakva je situacija u Severnoj Mitrovici – živimo šest meseci bez policije i sudstva, svakog dana imamo nove tenzije… Treba da spustimo tenzije, a ne da ih stvaramo, posebno u ovom momentu“, poručio je Milunović.

Milunović je apelovao na kolege odbornike da budu oprezni pri donošenju odluka.

„Ovu tačku dnevnog reda treba da odložimo na neko vreme, a da obavimo razgovore sa KFOR-om, EULEX-om, Kosovskom policijom i centralnim vlastima. Onda ćemo znati koje su naše mogućnosti. Siguran sam da će ova odluka izazvati negativne reakcije građana, jer će pomisliti da se radi na ujedinjenju severnog i južnog dela Mitrovice. Može doći do incidenata koji će posle ići nama na teret, jer potežemo temu za koju sam siguran da nećemo ni uspeti da realizujemo“, rekao je on.

Petković: Cilj Kurtija da dovede do novih tenzija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon što je odbornica Samoopredeljenja Aida Ferati uvrstila na sednicu Skupštine opštine Severna Mitrovica otvaranje mosta na Ibru, saopštio je da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dovede do novih tenzija i provokacija na račun srpskog naroda na severu Kosova, kao i da Kurti, kako dodaje Petković, čini sve da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja.

Petković je naveo da je most na Ibru važan bezbednosni bedem za Srbe na KiM. 

„Okupacioni gaulajter Aljbin Kurti danas je nedvosmisleno pokazao da želi i sanja rat i da čitav sever Kosova i Metohije uvede u sukobe. Za to koristi svoje nelegitimne i lažne predstavnike i odbornike na severu Kosova i Metohije. Za ovu odluku glasalo je 11 odbornika iz Prištine, dok je jedan bio uzdržan i jedan odbornik protiv“, rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije. 

Prema njegovim rečima, otvaranje mosta na Ibru deo je dijaloga Beograda i Prištine, a ne lokalnih Kurtijevih „nelegalnih gaulajtera“. 

On je dodao da je o ovom potezu odmah obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka. 

„Očekujemo da smire i zauzdaju Kurtija koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja. Nema napretka ni normalizacije odnosa dok god Kurti povlači ovakve jednostrane poteze kojima ceo sever KiM hoće da uvede u ratno stanje i na zapadu je da takve poteze Prištine spreče“, poručio je Petković.

Srpska lista: Otvaranje mosta imaće dalekosežne posledice po mir, bezbednost i suživot na ovim prostorima

“Srpska lista najoštrije osuđuje nelegalnu i nelegitimnu odluku donetu od strane nelegalne i nelegitimne skupštinske većine u Severnoj Mitrovici da se izvrši otvaranje glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj, kojom se krši briselski sporazumi i najdirektnije ugrožava mir na ovom prostoru”, saopšteno je iz ove stranke.

Ujedno upozoravaju da će eventualno otvaranje mosta, kako kažu, nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda, ocenjuju, i namera Prištine.

“Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sever je simbol stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju”, navodi se u saopštenju.

Još jednom upozoravaju da “ova nelegalna i nelegitimna odluka koju su usvojili kvazi odbornici bez ikakvog legitimiteta među građanima, imaće dalekosežne posledice po mir, bezbednost i suživot na ovim prostorima”.

“Ujedno ona je nastavak okupacije severa od strane Aljbina Кurtija, koji se uživeo u ulogu okupacionog Gaulajtera”, dodaje se u saopštenju.

Iz Srpske liste zahtevaju da КFOR, EULEX i predstavnici međunarodne zajednice najhitnije spreče primenu ove odluke, daju prostor da se u dijalogu rešavaju otvorena pitanja, a time i sačuva mir na ovim prostorima. 

“Sprečavanje ovakvih poteza Prištine, i Кurtijevih odbornika bilo bi u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice da se zaustave sve akcije koje podrivaju proces dijaloga”, stoji u saopštenju.

„Vrlo brzo biće diskusija o džamiji koja je postojala kod glavnog mosta u Mitrovici“

Predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, rekao je danas da će se na nekoj od narednih sednica diskutovati o izgradnji džamije koja je postojala do 1999. godine u blizini glavnog mosta na reci Ibar.

„Džamija koja je izgrađena 1873. godine i spaljena tokom rata, biće na dnevnom redu vrlo brzo. Sada nemamo verski objekat koji je nekada postojao i sa tim moramo da se suočimo, da budemo realni… Mi ne tražimo nešto što nije postojalo ranije – slobodu kretanja, džamiju, škole za nevećinske zajednice na severu. Moramo da se borimo za to“, dodao je on.

Ugljanin je kazao da ima naznaka da će vrlo brzo biti odblokiran račun Opštine Severna Mitrovica.

„Sva sredstva koja su predviđena budžetom biti prebačena na naš žiro-račun. Radi se o cifri većoj od sedam miliona evra. U junu se očekuje rebalans budžeta, pa ćemo pokušati da ta sredstva preusmerimo u kapitalne investicije koje su značajne za građane“, pojasnio je.

Odbornicima je predstavljen i predlog upućen od strane RTV Mitrovica, u kojem je navedeno da ta medijska kuća pruža mogućnost vršenja direktnog prenosa sednica SO Severna Mitrovica, kao i da to košta 54.972 evra.

Međutim, taj predlog je odbijen.

U skupštinskoj sali diskutovalo se i o molbi stanara solitera “Ujedinjenih nacija” u ulici Vasilija Ostroškog, da im se pomogne sa 2.500 evra kako bi platili popravku lifta koji je više od mesec dana u kvaru.

Stanari su u dokumentu naveli da pomenuti iznos ne mogu samostalno da prikupe, jer su lošeg materijalnog stanja.

Zahtev je prihvaćen i on će biti prosleđen nadležnima čim novo rukovodstvo Opštine Severna Mitrovica i zvanično počne sa radom.

Sednici skupštine opštine prisustvovao je i novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.