grad15:37, 06.05.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

SO Severna Mitrovica: Ključna tema spisak osumnjičenih za rušenje ustavnog poretka i druga dela, pozivi se uručujuVršilac dužnosti komandira policijske stanice Mitrovica Sever, major Goran Živković, potvrdio je na današnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica da postoji spisak Srba koji se sumnjiče za rušenje ustavnog poretka Kosova, pokušaj teškog ubistva i druga krivična dela. U toku je uručivanje poziva licima sa tog spiska.

so-severna-mitrovica-kljucna-tema-spisak-osumnjicenih

Radio Kontakt Plus

"Spiskovi postoje, ima 58 osoba za rušenje sistema 'Republike Kosovo' i još dva-tri dela imaju; i još jedan spisak od 14 osoba gde se navodi za pokušaj teškog ubistva. Znači, to je na teritoriji celog severnog dela - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Mitrovica. Stanicama su data imena da podele pozive tim licima, stanica na tome radi, to nikakva tajna nije. O kakvim se predmetima radi, stanica nije upoznata sa elementima krivičnih dela, niti u koje su vreme urađena, ni kada je rađeno, mi nemamo te podatke", kazao je Živković, ne navodeći druge detalje.

Lica sa spiska kako je ranije potvrđeno iz Srpske liste, ali i tokom današnje sednice tiču se prošlogodišnje krize na severu Kosova u vezi sa registarskim tablicama, kada je kosovska vlada donela odluku o prestanku važenja srpskih tablica gradova na Kosovu, nakon čega je kao rešenje uveden režim stikera.

Radojević: Nema komunikacije sa centralnim nivoom 

Spisak je bio glavna tema obraćanja i odbornika, koji su kao i gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, više puta istakli da je protest bio miran i da nije zabeležen nijedan incident.

"Dvadeset godina radim u ovim institucijama, 18 godina sam proveo u bezbednosnom sektoru i bezbednosnim institucijama i najiskrenije mogu reći da do sada ovakvu situaciju nismo imali, da jednostavno ne postoji komunikacija sa centralnim nivoom, sa centralnim vlastima, da jednostavno centralne vlasti opštine sa srpskom većinom ne tretiraju ravnopravno kao ostale opštine. Postavlja se pitanje da li su građani u ovim opštinama ravnopravni građani, kao i svi ostali građani Kosova? Sa pravom se postavlja to pitanje. Naša je obaveza da i mi to pitamo Prištinu", kazao je Radojević.

Istakao je da su protesti bili isključivo reakcija na, kako je rekao, jednostranu odluku Prištine kojom je ukinuta sloboda kretanja Srbima na severu.

"Takve odluke se ne donose ako se razmišlja o interesima građana", kazao je Radojević.

„Od vas odbornika molim vas i tražim da budete sa našim sugrađanima, da razgovarate sa njima, na kraju krajeva, to je i naša obaveza. Naša ispružena ruka i dalje stoji u vazduhu, ko želi da razgovara sa nama, vrata su otvorena, mi smo uvek spremni i za razgovor i za dijalog sve u interesu naših građana, bez obzira na to da li se radi o Srbima, Albancima, Romima, Gorancima, naša je obaveza da vodimo računa o svim našim sugrađanima", dodao je. 

Milanović: Za termin zločinačko udruživanje čuo sam i video pred Međunarodnim sudom pravde, građani nisu "rulja" i "huligani"

Nešto više detalja o spisku osumnjičenih izneo je odbornik Nebojša Milanović. Kazao je da se građani sumnjiče za "zločinačko udruživanje", te da se za građane koriste termini "rulja" i "huligani".

On je, kako je istakao, javno postavio pitanje Upravi za istraživanje teških zločina u Prištini u vezi sa građanima koji su osumnjičeni za, kako je rekao, "zločinačko udruživanje u vršenju krivičnih dela":

"Za taj termin zločinačko udruživanje čuo sam i video da se koristi pred Međunarodnim sudom pravde. Nije valjda da su učesnici mirnog protesta teški zločinci po rečima Uprave iz Prištine?"

"Dalje u tekstu Uprava za istraživanje teških krivičnih dela za narod koristi termine rulja, huligani i tako dalje. Da li je to ta dobra volja uvažavanje srpskog naroda, tolerancija i zajednički suživot? Ne verujem, a i ne možete naći stanovnika Severne Mitrovice kojeg ćete u to uveriti posle ovih reči", dodao je.

I Milanović je istakao da tokom prošlogodišnjih protesta nijedno policijsko vozilo nije oštećeno, te podsetio na video-zapis na kojem se vidi, kako je i sam rekao, dogovaranje neformalnih pravila protesta.

"Koja su na zadovoljstvo sve strane ispoštovale", naveo je Milanović. 

"Spisak Srba za eliminaciju koji su sastavili gospodin Kurti i njegova Uprava za teške zločine imaće teške posledice na poverenje Srba u kosovske institucije, a pogotovu na saradnju sa tim institucijama. Samo jedno hapšenje sa spiska, situacija će izgubiti kontrolu, šta posle i ko će biti kriv za takve postupke?" - upitao je, dodajući da izražava "duboko žaljenje i protest", te predložio formiranje Radnog tela koje će sačiniti akt koji će biti dostavljen na adrese svih međunarodnih institucija i Aljbina Kurtija.

Izveštaj vršioca dužnosti komandira 

Na sednici SO-a major Živković je predstavio izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Severnoj Mitrovici, koji je bezbednosnu situaciju na teritoriji koju obuhvata stanica Mitrovica Sever ocenio kao zadovoljavajuću. Nije bilo, kako je rekao, međunacionalnih incidenata, kao ni teških krivičnih dela. Zabeleženo je i smanjenje krivičnih dela u odnosu na pretprošlu godinu.

"U toku četiri meseca imamo 78 slučajeva otvorenih od januara do kraja aprila 2022. godine. Pretnje - 6 slučajeva, 11 slučajeva nasilja u porodici, teška krađa - 6, krađa - 8 predmeta, i uništenja i oštećenje imovine - 9. Rasvetljavanje je 60% što se tiče prijava protiv NN lica", kazao je Živković.

Kao problem istakao je neprohodnost ulica, nepropisno parkiranje vozila, navodeći da će policija sa opštinom nastojati da reši taj problem, kao i postavljanje saobraćajnih znakova na ulici.

Deo teritorije "izgubljen"

"Možemo reći da smo od ove godine izgubili teritoriju Suvog Dola, Vinarca, do Čabre koju smo nekad držali i koja je bila u našoj nadležnosti. Sada je ista teritorija u nadležnosti južne stanice Mitrovica. Tako da još i ne znamo koju teritoriju obuhvatamo, jer katastarski još to nije određeno. Tako da držimo još Brđane i Doktorsku dolinu, a gde je granica, ne znamo ni mi ni južna stanica", kazao je takođe Živković. 

Na sednici je predstavljen i rezime godišnjeg izveštaja o radu SO Severna Mitrovica za 2021. godinu, koji obuhvata broj sednica SO, sednica odbora, javnih skupova, izveštavanja gradonačelnika, usvojenih akata i slično. Donesena je i odluka o prenosu opštinskih prihoda iz 2021. u 2022. godinu - 103.791,92 iz kategorija roba i usluga, subvencija, renoviranja kuća i stambenih objekata za socijalne kategorije građana.

Današanja sednica SO-a bila je peta po redu, četvrta je održana juče. 

Tagovi: Kosovska policijaKosovoMitrovica

Povezane vesti