grad15:45, 17.06.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

SO Severna Mitrovica: Usvojen prvi predlog budžeta za 2023.Skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je danas prvi predlog budžeta za 2023. godinu. Odbornici su izglasali i članove Komisije za razmatranje ponuda za izdavanje gradske autobuske stanice, kao i Komisije za žalbe.

so-severna-mitrovica-usvojen-prvi-predlog-budzeta-za-2023

Radio Kontakt Plus

Prvi predlog budžeta opštine Severna Mitrovica iznosi 5.979.551, a po kategorijama – administracija - 2.833,173 evra, zdravstvo - 1.438,046 evra i obrazovanje – 1.708.332 evra, objasnila je zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić.

“Ovo je prva okružnica, gde ne možemo ništa da menjamo i intervenišemo. Praktično procedura nalaže da se prva okružnica usvoji od strane SO Severna Mitrovica i na neki način predstavlja potvrdu da smo primili k znanju koja su nam ograničenja što se tiče budžeta za narednu, 2023. godinu. Sledeći korak je proces koji podrazumeva drugu okružnicu sa više detalja gde ćemo naravno moći da razmotrimo svaku budžetsku liniju i u skladu sa zakonom vi ćete biti ti koji će usvojiti budžet za narednu 2023. godinu”, kazala je Hodžić.

Formiranje komisija

Na sednici je takođe izglasana petočlana Komisija za razmatranje ponuda za izdavanje gradske autobuske stanice koju će činiti - Ilija Novak – službenik u Direkciji za urbanizam, katastar i geodeziju opštine Severna Mitrovica; Aida Sejdiu -  pravnica u okviru Odeljenja opšte administracije opštine Severna Mitrovica; Ivan Zaporožac i Ivana Rakić ispred odbornika, dok će ispred nevladinog sektora biti jedan od predstavnika Udruženja poslovnih žena regiona Sever.

Komisiju za žalbe, prema danas izglasanoj odluci odbornika - činiće – ispred opštine Severna Mitrovica - Kristina Kasalović – arhitekta u okviru Direkcije za javne usluge i infrastrukturne projekte i Hamid Mripu – pravnik u Direkciji za urbanizam, katastar i geodeziju; ispred odbornika - Dragiša Maksimović i Gordana Savić, a ispred NVO sektora - “Centar za razvoj žena”.

Konkurs za izdavanje autobuske stanice je u procesu odobrenja i očekuje se njegovo raspisivanje.

Problem pijaće vode

Osim usvojenih odluka, albanski odbornik Skender Sadiku postavio je i pitanje problema, kako je rekao, pijaće vode u Brđanima i delu Zvečana, navodeći da je potrebna saradnja opština Zvečan, Severna i Južna Mitrovica kako bi se rešio ovaj problem.

Razgovarali smo sa potencijalnim donatorima, kazala je sa druge strane, Hodžić. 

“Upoznati smo sa problemom o kojem vi govorite, i to je ozbiljna investicija i za to su potrebna ozbiljna sredstva. Bili bismo neodgovorni kao izvršna vlast da sada kažemo da ćemo to rešiti u kratkom vremenskom periodu. To je problematika i tema kojom se bavimo godinama. Nadam se da će sastanak koji smo obavili uroditi plodom i da ćemo na kraju na zadovoljstvo svih građana trajno rešiti pitanje pijaće vode”, kazala je ona. 

Odbornica iz albanske zajednice, Fljutura Hamzi Azemi, je takođe zatražila ulaganja u uređenje puteva, trotoara i odvodnih kanala u Rudarskim četama, kod Tri Solitera, u Bošnjačkoj mahali ka Tehničkoj školi, kao i dodatna ulaganja za socijalne slučajeve.

Hodžić je pojasnila da će o detaljima za ove zahteve moći da razgovaraju tokom narednog koraka usvajanja budžeta kada će, kako je rekla, imati više detalja o budžetskim stavkama.

Hodžić je takođe podsetila da je prema novom administrativnom uputstvu nemoguće ulagati u privatne objekte, podsetivši da su odvojili deo opštinskih sredstava iz subvencija kako bi pomogli socijalnim slučajevima, a da je iz ministarstva finansija traženo da se ugasi ta budžetska linija upravo zbog novog administrativnog uputstva. Ocenila je da je ovakav stav kontradiktoran, s obzirom na to da je jedan od načina procene rada opštine ulaganje u socijalno stanovanje.
Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti

vesti na-kosovu-novih-49-slucajeva-kovida-19

Na Kosovu novih 49 slučajeva korona virusa

vesti | 12:57 | 25.06.2022.

vesti na-kosovu-38-novih-slucajeva-zaraze

Na Kosovu 38 novih slučajeva zaraze

vesti | 13:20 | 24.06.2022.