SO Severna Mitrovica: Zbog poplava, 66 porodica ne može da se vrati svojim kućama

Usled nedavnih poplava, 66 porodica sa područja opštine Severna Mitrovica, ne može da se vrati svojim kućama jer ne ispunjavaju adekvatne uslove za stanovanje, procena je ...
Image

Većina porodica pripada albanskoj, potom turskoj, romskoj i bošnjačkoj zajednici, dok je njih osam srpske nacionalnosti, rečeno je na današnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica. Kuće ovih porodica nalaze se u Bošnjačkoj mahali, u naselju „Česmin lug“ i na potezu od Dudinog krša prema Zvečanu.

„Suočavamo se sa porodicama koje ne mogu da se vrate svojim kućama. Materijalna šteta je ogromna“, naveo je predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

Pojedini meštani Bošnjačke mahale, pretežno albanske nacionalnosti, nakon evakuacije, smešteni su u privatne hotele u južnom delu grada.

„Prvi razgovor je bio sa predsednikom opštine Južna Mitrovica, Bedrijem Hamzom. Poplavljena područja posetio je i potpredsednik ove opštine. Oni su nam adekvatno izašli u susret. Smestili smo porodice koje su ugrožene“, kazao je Ugljanin i dodao da su neke kuće još uvek pod vodom.

Kada je u pitanju pomoć u vidu hrane, odeće, obuće, higijenskih proizvoda, tim porodicama, za sada u susret izlaze socijalne službe sa južne strane, ali i pojedinci, kako sa severa, tako i sa juga.

Ugljanin dodaje da je obavio razgovor i sa predstavnicima Centra za socijalni rad u severnom delu grada, sa kojima je dogovoreno da se i oni uključe u pružanju pomoći ovim porodicama.

Uputio je zahvalnost svim nadležnim službama, ali i pojedincima sa severa, koji su bili uključeni u odbranu od poplava.

„Sa aspekta ljudskosti, tog dana jeste bilo teško, ali je bilo malo ohrabrujuće što jedni drugima izlaze u susret i pomažu“, istakao je Ugljanin.

Porodice pogođene poplavama od ponedeljka Opštini Severna Mitrovica mogu predati zahtev za naknadu štete, uz fotografije. Prema rečima Ugljanina, administrativno osoblje će te zahteve uputiti Ministarstvu lokalne samouprave, a potom će biti preusmereni na Ministarstvo za zajednice i povratak.

„Razgovarao sam sa gospodinom ministrom Nenadom Rašićem, gde nas je uputio kako konkretno da delujemo u ovakvim situacijama. Glasali smo za odluku, s obzirom na to da mi ne možemo izvršiti procenu usled nedostatka službenog osoblja čiji je zadatak da u ovakvim vanrednim okolnostima izađu na teren i da se suoče sa situacijom. Za procenu štete treba da se napravi komisija koja postoji pri ministarstvima i oni su samo tražili koordiniranje od odobrnika, što ćemo mi prihvatiti s obzirom na to da radimo na terenu“, dodao je Ugljanin.

Osvrnuvši se na finansijsku pomoć, odbornica Aida Ferati Dolji, predložila je da bi određena suma mogla da se izdvoji i iz budžeta Opštine Severna Mitrovica. Međutim, ipak kaže da nema informaciju da li je zamenica gradonačelnika, Adrijana Hodžić, aktivna, odnosno, da li je dala ostavku ili ne. 

„Ako nije, mi možemo da zatražimo budžet Severne Mitrovice. Mi budžet tražimo od opštine Južna Mitrovica, ali mi imamo budžet za ovu godinu. Ako zamenica gradonačelnika nije dala ostavku, možemo da tražimo neku sumu koja bi pomogla građanima.“

To je pravo pitanje, odgovorio je Ugljanin i dodao: „Oni bi trebalo da budu prisutni, ali… Ako ona radi, trebalo bi da dođe i da predstavi izveštaj o budžetu. Treba da se predstave i devetomesečni i godišnji izveštaji. Zakasnićemo. Treba da se pravi i šestomesečni plan. Mi ne možemo da funkcionišemo bez njih. Zato ćemo tražiti od MALS-a da se zna ko i šta radi“.

Da bi ispoštovali zakonske rokove, na današnjoj sednici formirana je upravo Komisija za politiku i finansije, a kako bi predviđeni budžetski okvir bio funkcionalan.

„Opština funkcioniše bez subvencija i bez budžeta koji je faktički blokiran od strane Ministarstva finansija. Plaćaju se radnici koji trenutno funkcionišu. Mi bismo voleli da se vrate oni koji su napustili svoja radna mesta u opštini, ali to od nas kao Skupštine ne zavisi, to je njihova volja“, kazao je Ugljanin. 

Nakon višečasovne rasprave između odbornika, doneta je i odluka o raspuštanju Odbora za zajednice i formiranja novog.

„Od same zakletve, mi nismo upoznali članove te komisije. Imaćemo predstavnike svih zajednica koji će se pitati za svoje zajednice, a ne da se pita, kao što je do sada bilo, zamenik predsedavajućeg za nevećinske zajednice, čiji zadatak nije da bude uključen u projekte. Ta komisija ne funkciniše. Tri sastanka nije održala. Ovde je bio interes individualaca. Mi tako ne želimo da radimo. Romsku zajednicu predstavlja neko sa južne strane. Tu praksu ćemo prekinuti“, obrazložio je predsedavajući.

Radićemo za dobrobit svih građana. Projekte koji su na dobrobit građana, uopšte nećemo razmatrati, već ćemo ih odmah uzeti u obzir, kako bi ih što pre realizovali, poručio je Ugljanin.

„Kada se stvore uslovi za pluralizam i formiranje političkih subjekata od strane većinske zajednice, mi ćemo napustiti ovu skupštinu i prepustiti da srpska zajednica odgovara za dalje političke i druge procese za dobrobit svih zajednica“, zaključio je Nedžad Ugljanin.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.