grad13:31, 25.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Stigla pomoć iz Italije za decu sa poteškoćama u razvojuPosredstvom administracije opštine Severna Mitrovica, Udruženju roditelja dece sa poteškoćama u razvoju "Podrži me“ danas je dopremljena humanitarna pomoć iz Italije.

stigla-pomoc-iz-italije-za-decu-sa-posebnim-potrebama

Foto: Radio Kontakt Plus

Uprkos pandemiji virusa korona, humanitarna organizacija A.S.V.I. Onlus iz Milana, obezbedila je prehrambene i higijenske pakete za svu decu sa poteškoćama u razvoju na severu Kosova.

Pošto je Sever Mitrovice u karantinu i nalazi se pod posebnim režimom kretanja, glavna izvršna službenica u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, obezbedila je neophodne dozole i prevoz do Centra, izjavila je Kontakt Plus radiju direktorka Udruženja “Podrži me”, Ivana Rakić.

“Humanitarna organizacija A.S.V.I. već godinama pomaže našu decu sa paketima hrane, higijenskim sredstvima, garderobom i obućom, ali i nameštajem i celim pokućtvom za svakog člana Udruženja kome je ovakva vrsta pomoći potrebna. Čak i u ovoj teškoj situaciji, pronašli su način da nam pomognu. Međutim, imali smo velikih problema oko dopremanja pomoći. Zahvaljujući podršci opštine Severna Mitrovica, a naročito našoj Adrijani Hodžić i volonterima, ova značajna pomoć danas nam je stigla”, kazala je Rakić.

Ona ističe da Udruženje ovih dana ne radi i dodaje da su roditelji dece jako uplašeni za zdravlje njihovih mališana.

Dodaje da su svakoga dana u kontaktu sa svojim korisnicima, kao i da je deci i njihovim roditeljima obezbeđena psihološka podrška putem interneta.

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, istakla je za Kontakt Plus da dopremanje pomoći organizaciji “Podrži me” nije zahtevalo poseban napor, jer kako je kazala, "u opštini svi imaju osećaj empatije prema ovoj deci i nikada neće odbiti nijedan zahtev koji dolazi iz ovog Udruženja jer rade ogroman posao za decu sa posebnim potrebama i celokupno društvo kada je reč o severu Kosova".

“Mi smo maksimalno iskoristili naš autoritet kao institucija i lokalna samouprava, prošli smo bez ikakvih problema sve tehničke barijere koje su se našle na putu zbog pandemije s kojom se suočava čitavo čovečanstvo. Kada je u pitanju pomoć porodicama sa decom koja imaju posebne potrebe, ne postoji granica koja može da nas spreči da im izađemo u susret”, kazala je Hodžić.

Ona je istakla da opština Severna Mitrovica nema poseban budžet kako bi u ovoj situaciji konkretno pomogla licima kojima je pomoć neophodna, ali da će, preko Ministarstva za zajednice i povratak, nastaviti distribuciju pomoći koja im bude dodeljena.

Na severu Kosova živi 144 dece i mladih sa posebnim potrebama.

Prošle godine, 26.juna počela je izgradnja Dnevnog centra u Mikronaselju u Severnoj Mitrovici za potrebe dece iz Udruženja roditelja bolesne i dece sa posebnim potrebama "Podrži me".

Izgradnju ovog Dnevnog centra, podržavaju Vlada Republike Srpske i Kancelarija za KiM.Tagovi: MitrovicaKosovoDonacijaHumanitarna pomocDecaKorona virus