grad14:32, 15.02.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Studenti i postdiplomci univerziteta u Srbiji u poseti Kosovu i MetohijiStudenti i postdiplomci univerziteta u Srbiji, njih 160, u trodnevnoj su poseti Kosovu i Metohiji. Oni su danas nakon obilaska Kosovske Mitrovice i njenih znamenitosti, zajedno sa predstavnicima akademske zajednice, Srpske liste i Kancelarije za KiM održali sastanak u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.

studenti-i-postdiplomci-univerziteta-u-srbiji-u-poseti-kosovu-i-metohiji

Radio Kontakt Plus

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, kaže da za njega predstavlja veliku čast i zadovoljstvo što Dan državnosti Republike Srbije, Sretenje Gospodnje, obeležava sa srpskim narodom, ovde u ovom gradu.

„Ovde među nama su budući lideri naše zemlje, našeg naroda i oni trebaju da upoznaju kolevku naše kulture i našeg identiteta, a to je svakako Kosovo i Metohija, naša zavetna zemlja,” - kazao je Kozarev.

Studenti i postdiplomci su u toku trodnevne posete bili u prilici da obiđu srpske sredine na KiM - Veliku Hoču, Orahovac, Prizren, kao i manastire - Pećku Patrijaršiju, Dečane, Zočište, Svete Arhangele i Gračanicu.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, kaže da su prisutni bili u prilici da saznaju nešto više o svakodnevnom životu Srba na ovim prostorima.

„Danas su studenti obišli naš grad, videli kako živi srpski narod na ovim prostorima, ali i na prostoru južno od reke Ibar. Veoma mi je drago što su baš na današnji dan ovde sa nama, na ovaj veliki državni praznik, najbitniji u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru države Srbije,” - kazao je Rakić.

Po završetku sastanka, studenti i postdiplomci obišli su gradilište povratničkog naselja “Sunčanu dolinu”, kao i “Rajsku Banju”, jezero Gazivode i manastir Banjsku.


Tagovi: MitrovicaSrbijaStudenti Kosovo