grad21:56, 23.06.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Sunčica Andrejević pobednica konkursa za najbolju amatersku umetničku fotografijuSunčica Andrejević iz Ugljara kod Kosova Polja, pobednica je ovogodišnjeg konkursa za najbolju amatersku umetničku fotografiju, dok je drugo i treće mesto pripalo Mitrovčanima – Nebojši Iliću i Milanu Kabašiću.

suncica-andrejevic-pobednica-konkursa-za-najbolju-amatersku-umetnicku-fotografiju

Radio Kontakt Plus

Na konkursu, koji je nedavno objavio Kulturni centar „Dragica Žarković“ u saradnji sa Fakultetom umetnosti Zvečan - Kosovska Mitrovica, prijavila su se 23 autora, a pobednici su traženi u kategorijama “portret”, “pejzaž”, “priroda” i “slobodna tema”.

O kvalitetu pristiglih fotografija odlučivao je tročlani žiri u sastavu: direktor KC “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović, docent Jovan Marjanov i dekanica Fakulteta umetnosti i redovni profesor Ester Milentijević.

Imena nagrađenih saopštena su večeras na otvaranju izložbe radova svih prijavljenih na konkursu, u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, gde je ujedno minutom ćutanja odata počast nedavno preminulom dekanu ovog fakulteta Zoranu Furunoviću.

Uz ocenu da je ova izložba jedna od najkvalitetnijih, direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Miodrag Radomirović, ističe i odličnu saradnju sa Fakultetom umetnosti.

“Možemo sa ponosom reći da Kulturni centar 'Dragica Žarković', potpomognut Fakultetom umetnosti, ima razloga da bude zadovoljan i da kažemo da idemo u jednom smeru koji potvrđuje kvalitet našeg rada.”

Ovo je inače četvrti po redu konkurs amaterske umetničke fotografije, a dekanica i redovni profesor Ester Milentijević iz godine u godinu primećuje sve veću posvećenost autora ovom vidu umetnosti.

“Mi smo bili iznenađeni velikim brojem autora koji su poslali fotografije. Čak i u ovim okolnostima, uspeli smo da na neki način sve realizujemo i veoma smo zadovoljni i sa radovima i brojem kandidata.”

Foto: Sunčica Andrejević (pobednička fotografija)

Fotografija maglovitog jutra na zvečanskoj tvrđavi i krst koji iz magle izvire kroz objektiv tridesetšestogodišnje Sunčice Andrejević, osvojila je najviše glasova stručnog žirija. 

“Jednog maglovitog jutra kad sam se probudila, videla sam sav taj prizor koji je priroda napravila i rekla sam sebi: 'Da, ja ovo moram da fotografišem'. Spremila sam se i otišla na zvečansku tvrđavu.”

Da bi nastala dobra fotografija, kvalitet fotoaparata jeste bitan, ali ne i presudan, otkriva nam Sunčica. 

“Bitna je osoba koja se služi fotoaparatom i trenutak koji mora da se uhvati. Spoj svih tih stvari… ali mislim da je najbitnije imati oko za fotografiju”, priča dalje.

Iako je nije očekivala, pobeda joj mnogo znači.

“Odnedavno sam počela da se bavim fotografijom i ovo na neki način predstavlja priznanje za moj rad.”

Drugoplasirana fotografija Nebojše Ilića

Drugoplasirani Nebojša Ilić fotografiju je zavoleo još u osnovnoj školi, ali joj je ozbiljnije pristupio pre pet godina, kada je i kupio profesionalni fotoaparat. Na Drini ćuprija, fotografija je koju nam je doneo iz Višegrada.

Više voli da fotografiše, nego da se takmiči, kaže Nebojša Ilić i dodaje: "Svi koji volimo prirodu, hvatamo te trenutke i ono što slikamo to prenosimo ostalima koji vide te predele gde smo putovali."

A fotoaparat mu je pomogao da upozna mnoštvo ljudi.

"Kad krenete jednim pravcem, samo svratite 100 metara levo ili desno i videćete puno lepih predela. Mi svi žurimo nekud, upalimo auto… samo svratite desno, na 500 metara videćete neku babu ili dedu kako čuvaju ovce, krave... To je neka draž gde sam ja spojio korisno i lepo." 

Trećeplasirana fotografija Milana Kabašića

Pobedniku je pripala nagrada u iznosu od 15 000 dinara, drugoplasiranom 10 000, dok je za treće mesto izdvojeno 5 000 dinara.

Konkurs i izložba organizovani su u okviru programa 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, koji je počeo danas otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović“ u OŠ “Sveti Sava”. Ova kulturna manifestacija će trajati do 26. juna.

Glavni pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.Tagovi: Kultura