grad16:03 | 28.06.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Obeležen Dan Prištinskog univerzitetaSvečanom akademijom i dodelom Vidovdanskih povelja i priznanja, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

svecanom-akademijom-obelezen-dan-pristinskog-univerziteta

Kontakt Plus radio

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 52. godinu postojanja, trudeći se da u potpunosti ostvari svoju misiju, a to je obrazovanje mladih ljudi, istakao je rektor prof. dr Nebojša Arsić.

„Naša najveća investicija su naši mladi ljudi – studenti. Oni su naša budućnost. Među njima regrutujemo naše stručne saradnike, nastavnike, istraživače“, rekao je Arsić i dodao da iza uspešnog rada Univerziteta stoji kontinuirana podrška i pomoć Srbije.

„Kontinuirana podrška svih relevantnih državnih institucija daje nam vetar u leđa, inspiriše nas da sa još većom posvećenošću realizujemo postavljene ciljeve“, poručio je rektor.

Kaže da nauka ne poznaje administrativne propise niti granice, te da ova visokoškolska ustanova blisko sarađuje sa sličnim ustanovama širom regiona i Evrope, da je deo mnogobrojnih nacionalnih, ali i međunarodnih projekata i da pruža mogućnost usavršavanja, kako studentima tako i nastavnom kadru na mnogim evropskim univerzitetima.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Marijana Dukić Mijatović, navela je da su napori da Univerzitet ostane na ovim prostorima ključni za obrazovanje i opstanak ovdašnjeg srpskog naroda, dodajući da se Srbija trudi da pomaže koliko god može. 

„Ovaj Univerzitet i svi fakulteti koji su u njemu, prošli su kroz najveća iskušenja i izazovi se nisu odnosili samo na obezbeđivanje kontinuiteta u održavanju nastave, već su bili duboko povezani i sa sudbinom i stradanjem našeg naroda na ovim prostorima. Drage kolege, vi ste uspeli jer vaš univerzitet i dalje živi, fakulteti u njegovom sastavu i dalje rade, studenti studiraju (...) i dalje nas ima na Kosovu i Metohiji“, rekla je Dukić Mijatović.

Tradicionalno priznanje Vidovdanska povelja ove godine dodeljena je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu sa kojim Prištinski univerzitet ima višegodišnju blisku saradnju.

Rektor Univerziteta Istočno Sarajevo, prof. dr Milan Kulić, podsetio je na to da su ova dva univerziteta u posleratnim godinama bila prinuđena da od nule krenu u izgradnju svega što danas imaju.

"Nama iz Republike Srpske je poseban osećaj kada dolazimo na KiM, dolazimo kući, ovde nam je sve. Ima li lepšeg dana i lepšeg povoda i lepšeg mesta nego da se baš danas na ovaj sveti dan okupimo na Kosovu i Metohiji", upitao je Kulić. 

Za sveukupne naučne, stručne i pedagoške rezultate, kao i za posebne zasluge u razvoju, napretku i afirmaciji Univerziteta i fakulteta, profesorima ovog Univerziteta danas su dodeljena Vidovdanska priznanja. 

Redovni profesor na Pravnom fakultetu, dr Dušanka Jovović, jedna je od nagrađenih. Navela je da im je velika čast što su učestvovali u prenošenju znanja studentima koji su, kako je istakla, stasavali u dobre stručnjake i ljude.

„Generacije koje su odavde otišle na svoja radnja mesta, koje postižu sjajne rezultate u svojim sredinama, svedoče o tome da smo dobro sejali i da je seme dalo dobar rod.“ 

Dodaje da posebnu čast čini to što im je priznanje uručeno na Vidovdan.

„Na dan koji nas je odredio, utemeljio. Dan koji nas je obavezao i pokazao put kojim se ide.“

Za najbolji uspeh i zalaganje tokom studija nagradu „Istaknuti student“ koja se sastoji od diplome i 20.000 dinara dobilo je 10 studenata. 

U ime nagrađenih obratila se studentkinja Odseka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, Alma Hamza, koja je uputila zahvalnost kako profesorima, tako i roditeljima i prijateljima zbog podrške na koju nailaze tokom čitavog školovanja.

„Hvala vam što ste nam pomogli da postanemo ono što jesmo. Nadam se da ćemo uspeti da vam se odužimo i opravdamo vaše poverenje. Trudićemo se da svoje znanje i iskustva nesebično delimo sa budućim naraštajima“, poručila je Hamza.

Na današnjoj svečanosti zahvalnice su uručene i nenastavnom osoblju.

Usled zabrane ulaska na Kosovo ministrima u Vladi Srbije, među kojima je i ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, danas je izostala dodela stipendija, koje je studentima trebalo upravo on da uruči. Dodela stipendija biće naknadno organizovana u dogovoru sa resornim ministarstvom, najavio je rektor Arsić.

Događaj je upotpunjen i muzičkim programom, koji su izveli studenti ovdašnjeg Fakulteta umetnosti.

Rektor Univerziteta, prof. dr Nebojša Arsić, iskoristio je priliku da pozove sve zainteresovane na koncert studenata Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice pod nazivom “Simfonija orijenta” Josipa Slavenskog u petak 1. jula u 21.00 čas, u Atrijumu Rektorata Univerziteta u Beogradu, u “Kapetan-Mišinom zdanju”.

Tagovi: UniverzitetMitrovicaGodišnjica

Povezane vesti

grad promocija-doktora-nauka-22-juna

Promocija doktora nauka 22. juna

grad | 11:03 | 17.06.2022.