grad13:09, 23.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Svetosavska akademija u nedelju u Mitrovačkom dvoruPovodom obeležavanja Savindana, svečana akademija biće održana u nedelju, 26.januara u Mitrovačkom dvoru najavili su danas organizatori ove tradicionalne manifestacije. Istovremeno, najavljeno je pokretanje inicijative za završetak zgrade Duhovne akademije u Kosovskoj Mitrovici, čija je izgradnja počela 2006. godine.

svetosavska-akademija-u-nedelju-u-mitrovackom-dvoru

Radio Kontakt Plus

Nakon sastanka predstavnika lokalne samouprave, crkvene opštine, gradske biblioteke "Vuk Karadžić“ i Kulturnog centra "Dragica Žarković“ iz Kosovske Mitrovice, saopšteno je da će povodom obeležavanja Svetog Save 26. januara s početkom od 18 časova u Mitrovačkom dvoru biti održana "Svetosavska akademija“.

Prema rečima direktora gradske biblioteke "Vuk Karadžić“ Milana Mihajlovića, ovo je prilika da se pozove sav verni narod i da se ispuni sala jer će imati šta i da se vidi i da se čuje.

"Na programu će biti Svetosavska beseda koju će kazivati književnik i novinar Živojin Rakočević, a takođe ćemo uključiti decu školskog i predškolskog uzrasta, hor muzičke škole "Miodrag Vasiljević“ i crkveni hor "Branislav Nušić“. U umetničkom delu programa svoje stihove će kazivati pesnikinja Milica Bakrač iz Nikšića, uz pesmu profesorke muzičkog vaspitanja Jelene Spirić“, kazao je Mihajlović.

Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić najavio je početak inicijative za završetak Duhovne akademije.

"Svetosavski put je onaj koji nas opominje da nastavimo brigu jedni o drugima. U tom smislu, danas smo definisali kulturne aktivnosti koje ćemo sprovesti u narednom periodu. Takođe, potrudićemo se da u narednom periodu završimo izgradnju Duhovne akademije“, kazao je Spirić.

Protojerej stavrofor Milija Arsović je tom prilikom istakao da je izgradnja Duhovne akademije započela 2006. Godine, a njen završetak predstavljaće ustanovu kulture za ovdašnji narod.

"Svetosavska akademija“ organizovana je sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog vladike Teodosija, uz učešće gradske biblioteke i crkvene opštine, a pod pokroviteljstvom Privremenog opštinskog organa Kosovska Mitrovica.


Tagovi: MitrovicaPraznikKosovoSPC