Milanu Kneževiću i Dragani Zečević uručene Svetosavske povelje: O iskustvu predaka, ponosu i privilegiji

Milanu Kneževiću i novinarki lista "Večernje novosti" Dragani Zečević uručene su večeras u Kosovskoj Mitrovici Svetosavske povelje Pećkog okruga - opštine Peć, Đakovica, ...
Image

Knežević je čitao i svoje stihova, te istakao da mu je nagrada sa Kosova i Metohije od posebnog značaja, kako je to za njega, po njegovom priznanju – i samo Kosovo i Metohija. Objašnjava da prema porodičnom predanju i njegovo poreklo vodi sa KiM. 

„Kad god bih ovih godina ušao na KiM, čini mi se da je u meni proradio gen mojih predaka. I kada smo obilazili Hoču, Orahovac, i kada smo bili u Prizrenu i Gračanici i kada smo bili u Visokim Dečanima i Pećaršiji, znao sam, a znam i sada – da krv nije voda i da to iskustvo predaka koje teče i mojom krvlju i vašom krvlju govori o jednom saglasju i bratskoj ljubavi koju ništa ne može da naruži, niti natruni“ – kazao je. 

„Večeras želim da vam kažem da se mi, a ni ja nikada nećemo odreći vas, naše braće i sestara, nikada se nećemo odreći narodnog pamćenja i nikada se nećemo odreći značaja KiM i u našim srcima i u našem sećanju“ – dodao je.  

Večerašnja povelja nije prvo priznanje za Kneževića sa KiM.

On je, podsetimo i dobitnik Velike gramate Društva književnika Kosova i Metohije. 

„Kao što kaže nagrada – Velika gramata – radi se o velikom čoveku. Društvo književnika je ceneći njegov rad pre svega, te ljudske i viteške osobine i njegovu borbu za očuvanje srpskog jezika i kulture na KiM, visoko vrednovao njegovo stvaralaštvo, ali pre svega to ljudsko koje postoji u čoveku, i on je jedna od retkih ličnosti koja se poziva na svetosavlje, sabornost srpskog naroda, bez namere da se iko mrzi. Znači, čovek koji je kao pisac po vokaciji kosmopolita, ali nesumnjivo čovek koji voli svoj narod i koji to sa ponosom izgovara“ – kazao je predsednik Društva književnika Kosova i Metohije, Novica Sovrlić. 

„Jedno od njegovih gesla, svakako je – ako nekoga voliš, daj mu slobodu. Ja poručujem Milanu Kneževiću da ga mi volimo i da mu dajemo slobodu, čak i da vrednujemo njegov rad ovim skromnim priznanjima sa KiM koje on nesumnjivo zaslužuje. Možda je ovo i suviše malo u odnosu na to šta je on učinio za nas“ – dodao je Sovrlić. 

Dragana Zečević istakla je da joj je nagrada posebno draga jer dolazi iz Metohije. 

„Počastvovana sam što su opštine Pećkog okruga prepoznale moj rad, moju želju, a rekla bih i obavezu da izveštavam javnost o svim poteškaćama sa kojima se suočava naš narod, ali i želji tog naroda da ostanu na svome, da se bore za svoje domove, da obrađuju plodnu metohijsku zemlju, da rađaju i gaje decu uprkos neizvesnosti šta nosi novi dan“ – kazala je. 

On je podsetila na reči svoje koleginice koja je rekla da svaka sredina u novinarstvu nosi poseban izazov. 

„KiM u novinarstvu nisu samo izazov, već ponos čast i privilegija, kao što je to prekrstiti se u Visokim Dečanima, u Pećkoj patrijaršiji“ – dodala je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.