U Gradskom muzeju otvorena izložba eksponata iz perioda kada je nastajao Sretenjski ustav

Povodom obeležavanja Dana državnosti, u mitrovičkom Gradskom muzeju otvorena je izložba eksponata iz perioda kada je nastajao Sretenjski ustav, prvi najviši pravni akt moderne srpske države.
Image

Prisutni su bili u prilici da pogledaju reprodukcije i ilustracije originalnih dela kreiranih od 1804. godine do početka Balkanskih ratova.

Takođe, izložene su i fotografije zbora u Orašcu, koji je održan uoči podizanja Prvog srpskog ustanka.

Želja organizatora bila je da se javnost bolje upozna sa borbom koju je srpski narod vodio kako bi očuvao svoj jezik i kulturu, kazala je istoričarka umetnosti i jedan od autora izložbe, Ivana Milutinović.

„Posetioci su mogli da se upoznaju sa delima vezanim za istoriju srpskog naroda i istaknutim ličnostima, koje su dale veliki i nesebičan doprinos u oslobađanju Srbije od okupatora“, dodala je Milutinović.

Potom je okupljenima o značaju predstojećeg praznika i Sretenjskom ustavu govorio istoričar Slaviša Vlašković.

U okviru izložbe prikazan je i film „Karađorđe“ iz 1911. godine, koji prema rečima organizatora, predstavlja prvo delo srpske kinematografije.

Radovi će u Gradskom muzeju biti izloženi dve sedmice.

Događaju su osim građana prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i sveštenstva.

Pokrovitelj događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Podsetimo, Sretenjski ustav predstavljen je 1835. godine u Kragujevcu, a sastavio ga je diplomata i novinar Dimitrije Davidović.

Ustavom je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.

Iako je usvojen strane od Velike narodne skupštine i zakletvom potvrđen od kneza Miloša Obrenovića, Sretenjski ustav je suspendovan nakon svega 55 dana usled pritiska Turske, Rusije i Austrije.

Original jednog od najvrednijih pravnih akata na Balkanu čuva se u Arhivu Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.