U Kosovskoj Mitrovici otkrivena bista Dragiše Murganića: Čovek blagog osmeha koji je ulivao nadu

U sedištu Crvenog krsta Kosova i Metohije, u Kosovskoj Mitrovici, otkrivena je danas bista Dragiše Murganića. 
Image

Dragiša Murganić je bio dugogodišnji sekretar Crvenog krsta Kosova i Metohije. Važio je za velikog humanistu. Preminuo je pre dve godine, 28. septembra. 

Dragiša Murganić je mnogo značio za Crveni krst u Srbiji, još više za Crveni krst na Kosovu i Metohiji. Obeležio je jednu epohu – kazao je predsednik Crvenog krsta Srbije, profesor dr Dragan Radovanović.

„Svojim radom, svojom dobrotom, svojim požrtvovanjem i visokomoralnim ponašanjem u najtežim situacijama za narod na KiM. Ovaj blagi osmeh koji ova bista ima upravo odgovara i sinonim je duše i ponašanja Dragiše Murganića. I u najtežim, najsloženijim, najdelikatnijim trenucima, on je uvek imao taj jedan blagi osmeh doborote koji je svima ulivao nadu“ – dodao je Radovanović, koji je pred članovima Crvenog krsta, prijateljima i članovima porodice Murganić i otkrio bistu. 

„Dug svih u Crvenom krstu KiM i Srbije je da upravo se drže puta – kojim je koračao i Dragiša Murganić – dobrote, entzijazma, požrtvovanja i solidarnosti. Znam da to Crveni krst KiM poštuje i sprovodi u svakoj meri i to je onaj najvažniji legat koji je Dragiša svima nama ostavio“, kazao je. 

Sin Dragiše Murganića, Miodrag Murganić zahvalio se Crvenom krstu Srbije i Kosova i Metohije koji i stoje iza ideje postavljanja biste. 

„Prosto smo dirnuti ovolikom pažnjom i to predstavlja na jedan način i potvrdu i njegovog i života i rada. On je KiM i sve stanovnike, naročito u svom radnom veku, koji god posao da je radio, nosio u svom srcu, pa tako i u ovom poslu koji je obavljao poslednjih 20 godina od 1999. Ne može da se objasni koliko nama kao porodici nedostaje, a i Crvenom krstu što potvrđuju sve kolege koje su i danas sa nama“, kazao je Murganić. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.