U predvečerje gradske slave: „Deca Svetom Dimitriju“ (FOTO, VIDEO)

U predvečerje gradske slave - Mitrovdana - recitacija, igra i pesma mališana i mladih Kosovske Mitrovice činili su srž svečane akademije "Deca Svetom Dimitriju". 
Image

U programu su učestvovali mališani Predškolske ustanove „Danica Jaramaz, Kulturno-umetničko društvo „Kosovski božur“ i Crvkeni hor „Branislav Nušić“. 

Svečanoj akademiji prisustvovao je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, direktori škola, javnih ustanova, čelni ljudi visoko-obrazovnih ustanova, te građani, koji su svako izvođenje pozdravljali aplauzima. 

Gradsku slavu čestitao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

„Okupili smo se u predvečerje Mitrovdana da se pre svega pomolimo za mir, toleranciju i naš opstanak. Ohrabreni dolaskom našeg vladike, imamo dosta snage i motiva da u narednom periodu istinski i iskonski zapravo i zaista iskažemo tu ljubav i prema veri i prema našem gradu i prema našem opstanku. To možemo zasigurno“ – kazao je. 

Dodaje da je „turbulentan period pred nama“, ali i da „ako budemo ujedinjeni u veri svi zajedno – uspećemo“. 

„Taj naš put je odavno naravno zacrtan – pravoslavni, svetosavski i ostanimo na tom putu koji je pravi pokazatelj svega onoga kroz šta srpski narod na prostoru KiM prolazi“, naveo je. 

Sutra, na praznik Svetog Dimitrija, od 8.00 časova, vladika Teodosije će, uz sasluženje lokalnog sveštenstva i monaštva, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u mitrovičkoj crkvi.

Od 10.30 časova od hrama Svetog Dimitrija krenuće litije do Trga kneza Lazara, nakon čega će biti obavljeno rezanje slavskog kolača sa zlatnikom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.