grad16:06, 08.10.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Učenički parlamenti: Veće vrednovanje slobode govora, da mediji prate i našu rečKoliko su pitanja dece i mladih u interesnoj sferi medija na ovom prostoru, i uopšte uticaj medija na ovaj deo populacije, bile su neke od tema današnje zajedničke sednice Učeničkih parlamenata srednjih škola iz Kosovske Mitrovice.

ucenicki-parlamenti-vece-vrednovanje-slobode-govora-da-mediji-prate-i-nasu-rec

Radio Kontakt Plus

Učenici su na današnjoj sednici bili u prilici da od predstavnika medija saznaju kako da teme od značaja za njih, kao i oni sami, budu zastupljeniji u sredstvima javnog informisanja. 

Sa novinarima  lokalnih medija - Kontakt Plus radija, Televizije Most i Radio Kosovske Mitrovice, načelno je dogovoreno intenziviranje  saradnje, odnosno spremnost medija da im izađu u susret u pitanju njihovih problema i želja.

Učenički parlamenti postoje u svim srednjim školama u Kosovskoj Mitrovici. 

Predsednik Učeničkog parlamenta Gimnazije, Nikola Biševac, napominje da  zastupaju interese svih đaka u saradnji sa školskim rukovodstvima

Biševac  ističe da je želja njegove generacije veće vrednovanje  slobode  govora, kao i više medijskog prostora za decu i mlade i teme od značaja za njih.

“Svi žele da se sloboda govora više ceni i uvažava, da mediji prate našu reč, da stalno budemo uključeni u sva dešavanja u gradu, posebno mi stariji, a i mlađa deca” – rekao je Biševac. 

Glavna i odgovorna urednica TV Most, Sonja Milojević , kaže da je napravljena neka vrsta dogovora o intenzivnijem praćenju njihovih aktivnosti od strane medija.

"Donekle smo saznali u čemu to mi kao mediji grešimo tokom izveštavanja o njihovim događajima, o njihovim, dečjim pravima ili u ovom slučaju Dečjoj nedelji . Dogovorili smo se da ćemo sve što oni budu radili ubuduće više pratiti i dati im više prostora” – rekla je Milojević. 

Ivana Vanovac, novinarka Radio Kosovske Mitrovice rekla je da, pored toga što su deca ukazala na to čemu bi, po njima, mediji trebalo da posvete više pažnje, medijski radnici su bili u prilici da im objasne šta znači biti novinar, i da su njihova očekivanja od medija možda prevelika. 

“Objasnili smo im šta suštinski sloboda govora znači, šta znači biti politički korektan, šta znači odazvati se na poziv neke organizacije. Sugerisali smo im da ne treba da sede i čekaju da ih se mediji sete, već da imaju obavezu da ponekad organizuju nešto i pozovu medije” – kazala je Vanovac. 

Glavna i odgovorna urednica Kontakt Plus radija Jelena Marković ukazala je na potrebu da se lokalni mediji više fokusiraju na gradske teme, bilo da je reč o inicijativama za rešavanje problema, ili afirmacija mladih.

„Ono što je postignuto kao interni dogovor je da ćemo mi kao lokalni mediji njima biti na raspolaganju i da naravno mogu da nam se obrate kada god procene da je nešto važno. Ne samo kada su problemi u pitanju, već i da sve one lepe stvari, postignute  uspehe, posredstvom nas, podele  sa svim građanima” – kazala je Marković.

Zajednička sednica učeničkih Parlamenata srednjih škola održana je u okviru Dečje nedelje, a u organizaciji Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.
 


Tagovi: MitrovicaMedijiObrazovanje