grad12:40, 26.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Upis prvaka u OŠ "Sveti Sava" i "Branko Radičević" do 31. avgustaU dve centralne osnovne škole u Kosovskoj Mitrovici - “Sveti Sava” i “Branko Radičević”, upis đaka prvaka je u toku i trajaće do 31. avgusta.

upis-prvaka-u-os-sveti-sava-i-branko-radicevic-do-31-avgusta

Radio Kontakt Plus

U Kosovskoj Mitrovici oko 176 predškolaca, ove godine upisaće se u jednu od ove dve osnovne škole.

Zbog pandemije virusa korona, ove godine je upis prvaka počeo sa zakašnjenjem, odnosno, 3. juna, a po programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, traje do 30. juna. Međutim, usled nestabilne epidemiološke situacije, u Kosovskoj Mitrovici, upis đaka prvaka je produžen do 31. avgusta.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“, Milorad Jovanović, kaže da je u dogovoru sa načelnicom školske uprave Jasminom Dedić, doneta odluka o ravnomernom raspoređivanju prvaka u obe osnovne škole na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica, uz poštovanje rejonizacije.

„To ide onako kako je planirano. Dakle, napravili smo podelu koliko bi dece bilo u obe škole, tako da je negde cifra dece koja će se upisati, po našoj pretpostavci - u OŠ ’Sveti Sava’ oko 95 učenika, a u ’Branko Radičević’ 76. Roditelji donose potrebnu dokumentaciju i za sada sve teče u najboljem redu“, kaže Jovanović, dodajući da je od planiranih 95-96 prvaka, do sada u OŠ „Sveti Sava“ upisano njih 88.

S druge strane, u OŠ „Branko Radičević“, do sada je upisano blizu 70 prvaka, kaže direktor ove škole Ivan Zaporožac.

„Nadam se da će taj broj rasti. Ono što je najbitnije, ima dovoljno predškolaca da zadovolji i OŠ ’Branko Radičević’ i ’Sveti Sava’, jer ove godine imamo po četiri odeljenja u obe škole koje treba upisati u prvi razred.“

Ova škola je ove godine ispratila 73 osmaka, koji su sinoć u Mitrovačkom dvoru proslavili matursko veče.

„Mogu slobodno reći i pohvaliti se da je ovo jedna od boljih generacija OŠ ’Branko Radičević’, i sa ponosom mogu reći da je u ovoj generaciji bilo učenika koji su osvajali opštinska, pokrajinska i republička takmičenja. Siguran sam da će vrlo brzo ta deca pokazati da stvarno nose titulu dobrih i pravih učenika i da ćemo brzo čuti za njihova imena“, uveren je Zaporožac.

I Osnovna škola „Sveti Sava“ ove godine je ispratila još jednu generaciju osmaka, njih 104, uz prigodnu svečanost u Mitrovačkom dvoru.

Kao i svake godine, i ove, vrši se sanacija i opremanje škole, uz pomoć Privremenog opštinskog organa i Opštine Severna Mitrovica, kaže direktor Milorad Jovanović.

„Ove godine po projektu, naša škola je dobila sređivanje prednjeg dvorišta, sve će biti asfaltirano, radi se nova klizna kapija sa zidom. Dakle, radi se predulaz od metalnih profila, tako da će dvorište OŠ ’Sveti Sava’ do septembra dobiti novi izgled“, najavljuje Jovanović.


Tagovi: ObrazovanjeŠkola