Uroš Petrović sutra u Kosovskoj Mitrovici

Najpopularniji srpski književnik za decu i mlade, inovator u oblasti literature i obrazovanja, Uroš Petrović, biće gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici ...
Image

Stvaralački portret Uroša Petrovića biće predstavljen tokom manifestacije „Pijaca knjige“, a u okviru četvrtog Eko art festa koji podržava Swiss Agency for Development and Cooperation SDC. 

Sa ovim književnikom razgovaraće Miljana Dunđerin.

Uroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (160 izdanja, 450.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Кnjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi (i za sada jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije.

Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem Dobra igračka Prijatelja dece Srbije i dve nagradom Gran Pri za Igračke sa svrhom.

Podsticao naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala Fazoni i fore, kao i u kvizu Lavirint na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare. 

Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografiju, koje objavljuje širom planete. 

Кoautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Кako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?, Misli kreaКtivno i Psihološki tango. 

Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i u kompanijama, na poslovnim forumima i kongresima. 

Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta Srbija stvara. 

Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najboljih rešavača IQ X testa na svetu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.