Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Usvojen budžet Opštine Severna Mitrovica za narednu godinu

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica danas su, većinom glasova, usvojili opštinski budžet za 2023. godinu u iznosu od 5.979.551 evro.
Image

Budžet će biti utrošen na plate, robe i usluge, komunalne usluge, subvencije i kapitalne investicije.

Na plate i dnevnice biće utrošeno 3.058.819 evra. 

Za robe i usluge opredeljeno je 455.389 evra.

Što se tiče rashoda za 2023. godinu, opština će na raspolaganju imati 90.000 evra.

Kada su u pitanju subvencije iz granta, ovoj opštini će biti dodeljeno 92.450 evra, a projekcija kosovskog Ministarstva finansija, je da će Opština Severna Mitrovica kao sopstvene prihode u 2023. godini za tu svrhu prikupiti još 87.550 evra. Prema tom planu, Opština bi u kategoriji subvencija na raspolaganju trebalo da ima 180.000 evra. 

Što se tiče kapitalnih investicija, Opština Severna Mitrovica, će u narednoj godini, raspolagati sa ukupno 2.195.343 evra.

“U opštem grantu Opština Severna Mitrovica na raspolaganju će imati 2.821.173. Kada govorimo o primarnom zdravstvu, Opština Severna Mitrovica će raspolagati sa iznosom od 451.111 evra, dok će za sekundarno zdravstvo, uključujući sve kategorije – plate, usluge, komunalije, biti opredeljen iznos od 992.935 evra. Što se tiče obrazovanja, Opština Severna Mitrovica će u narednoj godini, uključujući sve kategorije, na raspolaganju imati 1.714.332 evra”, obrazložila je zamenica gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

Kada su u pitanju kapitalne investicije, za obrazovanje će Opština Severna Mitrovica ukupno imati 140.928 evra. Za sekundarno zdravstvo biće opredeljeno 436.330 evra. Što se tiče primarnog zdravstva, Opština će raspodeliti sredstva u iznosu od 366.111 evra. Preostali iznos od 1.251.974 evra biće preusmeren na javnu infrastrukturu, dodala je Hodžić.

Hodžić je navela i da će iz budžeta kapitalnih projekata, u narednoj godini biti finansirano više projekata iz oblasti javne infrastrukture, obrazovanja i zdravstva na svim nivoima.

Prema njenim rečima, u planu je rekonstrukcija putne infrastrukture u ulici Knjaza Miloša od istočnog mosta do raskrsnice sa Srednjom tehničkom školom. Zatim uređenje javnih i zelenih površina u ulici Kralja Petra I i Lole Ribara. Potom rekonstrukcija putne infrastrukture ulice Vlade Ćetković od raskrsnice kod KBC-a do spomenika knezu Lazaru. Predviđena je i rekonstrukcija krova opštinske zgrade. U planu je i izrada potpornog zida u ulici Anrija Dinana, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže u potezu prema naselju Brđani. 

Što se tiče budžeta koji je namenjen za srednje obrazovanje, najavljeno je da će se nastaviti sa renoviranjem kabineta i dela krova u Medicinskoj školi sa domom učenika. 

Takođe, predviđena su ulaganja u primarno i sekundarno zdravstvo, kao što je kupovina mašine za pranje i sušenje veša, kao i mašine za održavanje podova za KBC u Mitrovici.  Sredstva će biti opredeljena i za kupovinu specijalizovanih aparata – gastroskop, kolonoskop, holteri, EKG aparati, aspiratori, defibrilatori, sterilizatori, video-sistem, termokauter, kao i aparat za operaciju katarakte.

Danas je ujedno, novi odbornik Skupštine opštine Severna Mitrovica, Ninoslav Đerić, potpisao svečanu izjavu. On je zamenio nedavno preminulog direktora Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”, Radovana Tanića.

Prethodno su zamenica gradonačelnika, Adrijana Hodžić, predsednik i potpredsednik SO Severna Mitrovica, Nemanja Biševac i Skender Sadiku, iskoristili priliku da svojim kolegama i građanima bošnjačke pripadnosti, čestitaju Dan Bošnjaka.

Današnjem zasedanju prisustvovalo je svih 19 odbornika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.