„Vasko Popa – oplemenitelj srpskog jezika“

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja velikana srpske poezije Vaska Pope, održano je književno veče u Interaktivnom multimedijalnom centru u Kosovskoj Mitrovici.
Image

O poznatom srpskom pesniku govorili su Srđan Čeperković – autor izložbe kataloga “Fenomen Vasko Popa” i Živorad Nedeljković – dobitnik književne nagrade “Vasko Popa” za 2013. godinu.

Program je počeo uz zvuke violine i stihove pomenutog pesnika.

Vršilac dužnosti direktora mitrovičkog Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Milan Mihajlović, tokom uvodne reči pozdravio je sve prisutne i učesnike programa.

„Došli smo da uživamo svi zajedno u programu koji je osmišljen tako da se da pijetet onome koji je bio majstor reči, veliki srpski ali i svetski liričar“, rekao je Mihajlović.

Srđan Čeperković, autor izložbe kataloga “Fenomen Vasko Popa, govorio je o biografiji poznatog srpskog pesnika i značaju njegovog rada.

Živorad Nedeljković, pesnik iz Čačka i dobitnik književne nagrade “Vasko Popa”, istakao je da Kosovska Mitrovica i njeni stanovnici zaslužuju događaj ovog tipa.

„Stogodišnjica Popinog rođenja lepa je prilika da se u ovom srpskom gradu, na mestu koje je nedavno otvoreno, obeleži ovaj datum“, kazao je on.

Foto: Radio Kontakt Plus

Naveo je da je poezija Vaska Pope oplemenila srpski jezik, čineći ga dostupnijim i razumljivijim.

„Popa je inspirativan i majstor reči. On je ovaj naš jezik toliko oplemenio i od običnih reči koje su kolokvijalne i svakodnevne uspeo da napravi poeziju koja je dostupna i razumljiva, zvuči jednako ubedljivo prevođena na najveće i male svetske jezike. Kažem male – ako malih ima“, istakao je Nedeljković.

Vasko Popa je u poeziju uneo folklorne, mitske, rodoljubive i ljubavne motive, dodao je.

Nedeljković je ovog pesnika opisao kao „veliko, divno čudo“.

Organizatori sinoćnjeg događaja su Кulturni centar „Dragica Žarković“, Gradska biblioteka „Vuk Кaradžić“ i Gradski muzej.

Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Кosovska Mitrovica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.