grad15:32, 24.02.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Vrhunski urolozi gosti KBC Kosovska MitrovicaNa odeljenju urologije, KBC-a u Kosovskoj Mitrovici, danas su rađeni konsultativni pregledi i operacije. Hiruške zahvate su izvodili vrhunski stručnjaci, primarijus dr Boža Vavić i primarijus dr Saša Patrnogić.

vrhunski-urolozi-gosti-kbc-kosovska-mitrovica

Radio Kontakt Plus

Primarijus dr Boža Vavić, rođen je u Mitrovici, završio je Gimnaziju u ovom gradu, Medicinski fakulet u Beogradu i zaposlen je u KBC Zvezdara.

On je na konferenciji za medije kazao, da su danas u KBC Kosovska Mitrovica rađeni klasični hiruški zahvati.

„Radilo se o afunkciji bubrega koja je nastala zbog ranije urađenih operacija u maloj karlici, zbog kojih je ustvari i došlo do popuštanja bubrežne funkcije i morali smo da uklonimo te bubrege zbog daljih komplikacija i kod jedne i kod druge pacijentkinje,“ - kaže dr Vavić.

On je govorio i o saradnji sa mladim kolegama, koji svoje specijalizacije obavljaju u KBC Zvezdara, u ustanovi gde on radi više decenija.

„Mi već duži niz godina sarađujemo, dolazimo ovde i oni dolaze kod nas. Imaju dva divna mlada doktora koji su 8 meseci bili kod nas na specijalizaciji, gde su edukovani da samostalno mogu da izvode neke nekomplikovane operacije,“ - dodaje dr Vavić.

Prisutnima je objasnio tegobe koje osećaju pacijenti sa kamenjem u bubrezima ili nekim drugim organima, koje su pozitivne strane korišćenja aparata koji je neophodan KBC Kosovska Mitrovica i kako on funcioniše.

„Kada kamen iz bubrega uđe u mokraćni kanal, to su bolovi najjačeg intenziteta, koji su jači od porođajnih bolova i od infarkta. Kada se taj kamen uglavi u mokraćni kanal, ako se ne odradi deblokada kanala dolazi do komplikacija koje mogu dovesti i do ugrožavanja života pacijenta. Upravo ovim endoskopskim aparatom - Litoklastom iliti sondom, razbija se kamen, a energija koja se koristi je kompresivni vazduh. Čim se deblokira bubreg, spreče se sve moguće komplikacije. Prirodno se dolazi do kamena, što znači da nema skalpela, nema teških hiruških operacija. Kamen se rasprši u sitne fragmente, a oni se posle spontano izmokre,“ - kaže dr Vavić.

Dodao je, da nakon ovog zahvata, već posle 2-3h pacijent može da ide kući i da se vrati svojim dnevnim aktivnostima.

„Ne postoji kraj u Srbiji čije stanovništvo nema kalkulozu. 5-12% ukupne populacije ima kamenje u bubrezima, mokraćnoj bešici itd. To je posledica umereno-kontinentalne klime, krečnjačkog područja. Veliki je broj pacijenata koji se iz Mitrovice šalju u druge KBC-e, a ovde bi se to rešavalo efikasno jer je osoblje obučeno i stručno,“ - dodaje dr Vavić.

Vavićev saradnik, primarijus dr Saša Patrnogić, rođen je u Prizrenu.

Dr Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica, istakao je da je dr Vavić vrhunski urolog, koji je izveo oko 20.000 operacija razbijanja kamena u bubregu, više nego bilo ko u Srbiji.

Ivanović je rekao i da su sa gostima KBC-a Zvezdara dogovarali uspostavljanje saradnje. 

„Obratićemo se Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu zdravlja, kako bi nabavili neophodne aparate i instrumente za odeljenje urologije, jer zaista imamo dosta pacijenata i puno kandidata za operacije tog tipa.“


Tagovi: MitrovicaKosovoZdravstvoKBC