U čijem interesu pišu srpski tabloidi? Albanski premijer – od „prijatelja“ do „provokatora“

Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ...
Image

Napisi tabloida „Srbija danas“ krajem novembra i početkom decembra bili su po malo iznenađujući, jer je albanski premijer Edi Rama ovog puta portretisan kao neprijatelj Srbije. 

EDI RAMA UVEREN: „Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije, desiće se pre ili kasnije“; RAMA OPET PROVOCIRA: Kosovo neće još dugo čekati na konačno priznanje, „BEOGRAD MORA…“ Sramna izjava Rame o barikadama na severu KiM – uputio apel EU; „IMAJU NAŠU PODRŠKU“ Skandalozni komentari Rame povodom situacije na Kosovu – poslednji su naslovi Srbije danas o albanskom premijeru. 

Možda ništa ne bi ni bilo čudno da pre samo nekoliko nedelja isti albanski zvaničnik nije pominjan u naslovima u potpuno drugačijem kontekstu. Ipak, iznenađujuće je samo za one koji nisu pratili napise ovog medija unazad.

Pregledom tekstova koji sežu do jula jasno se vidi da pisanje ovog tabloida oscilira kada je u pitanju albanski premijer – od krajnje pozitivnog, do krajnje negativnog. 

Naslovi pozitivnog konteksta  

„MORAO SAM DA PROBAM PEGLANU PIROTSKU KOBASICU“ Vučić organizovao večeru za prijatelje: Beograd je oduvek prestonica velikog srca (FOTO)
EDI RAMA UDARIO NA EU: „Evropa se ponašala kao federacija bogatih egoista, da nije bilo Kine, Rusije i Turske ne bi smo preživeli“
VUČIĆ ODRŽAO VIDEO KONFERENCIJU SA RAMOM I KOVAČEVSKIM: Otvoreni Balkan znači mir, prosperitet i sigurniju budućnost za narode našeg regiona (FOTO)
„SRBIJA NE TREBA DA SE IZVINJAVA“ Rama još jednom pružio podršku našoj zemlji: „Ne slažem se sa Kurtijem“
EDI RAMA: „Svuda ponavljam nemojte primoravati Srbiju da uvodi sankcije Rusiji“
VUČIĆ SA RAMOM U BEOGRADU NA VODI: „Ponosan na prijateljstvo sa Albanijom“
„PRIŠTINA MORA DA SEDNE ZA STO“ Edi Rama na strani Srbije?
„ODNOS VUČIČA I RAME NIKAD BOLJI“ Analitičari otkrili: Bratska veza dva lidera može da reši kosovsko pitanje?
„NE TREBA VRŠITI PRITISAK NA SRBIJU“ Rama ponovo stao na našu stranu, albanski premijer poslao OŠTRU poruku Zapadu

Naslovi negativnog konteksta

EDI RAMA OSUO PALJBU PO BRITANSKIM SAVEZNICIMA: Stao čvrsto u odbranu sunarodnika Albanaca
„IZJAVA BAHATOSTI, JER JE AMERIKA NA NJIHOVOJ STRANI“ Skandaloznim govorom Edi Rama PONIZIO srpske žrtve – pokušava da „opere“ Hašima Tačija?!
SKANDAL NA SKUPŠTINI SAVETA EVROPE! Rama osporio Rezoluciju o trgovini organima, Kosovo uporedio sa Ukrajinom
EDI RAMA BESAN NA KARLU DEL PONTE: „To je lažna vest“, bivša tužiteljka Haškog tribunala na udaru albanskog premijera
EDI RAMA OBJAVIO SKANDALOZNE FOTOGRAFIJE: Specijalne jedinice Albanije i tzv. Kosova su spremne!
SKANDALOZNA IZJAVA EDIJA RAME: Brani zločince OVK i tvrdi da je Rusija izmislila priču o trgovini organima
PRETI LI SRBIJI OPASNOST?! Edi Rama želi NATO vojne baze u Albaniji, dve već u najavi!

Pozitivni naslovi i tekstovi posebno su u kontekstu Otvorenog Balkana i, kako to ovaj tabloid vidi, podrške Srbiji, prijateljstva sa srpskim predsednikom, a negativni kada Edi Rama pruža podršku kosovskim vlastima, iznosi pozitivne stavove o NATO-u, Albancima, te kada je u pitanju slučaj trgovine organa koje pokušava da ospori. 

Je li to ovaj tabloid „objektivan“ ili iza ovakvih napisa stoji nešto drugo? Kako su mogući ovako polarizovani naslovi o istom zvaničniku? 

Pojedini mediji neretko imaju jednu vrlo jasnu i vrlo često primenjivanu ulogu – da pišu u korist jedne interesne grupe i zaborave na profesionalne i etičke standarde. Za mnoge od njih, a posebno za tabloide je interesna grupa vladajuća struktura – pojašnjava novinar KoSSev portala, Ivan Mitić. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.