List „Alo“ najavu gostovanja bivšeg ministra na TV „Nova S“ objavio kao proslavu 15 godina kosovske nezavisnosti

Beogradski tabloidi često vode kampanju protiv medija, novinara ili pojedinih ličnosti koji se kritički odnose prema vlastima u Srbiji, sa ciljem da se oni diskredituju u srpskoj javnosti. Tako je ...
Image

Povodom najavljenog gostovanja bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Slobodana Samardžića, list „Alo“ objavio je tekst pod naslovom “NA NOVOJ S PROSLAVA 15 GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA – Kao gosta pozvali čoveka koji je kumovao toj nezavisnosti!”.

Tako je „Alo“ učešće Samardžića u jutarnjem programu TV „Nova S“ predstavio kao “proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova”, a njega lično kao nekoga ko je kumovao toj nezavisnosti.

„Nova S dotakla dno – i kopa dublje! Tajkunski tabloid Nova S pozvala je Slobodana Samardžića da govori na 15. godišnjicu nezavisnosti tzv. Kosova. Ne treba zaboraviti da je u vreme jednostranog proglašenja nezavisnosti bio ministar za KiM, koji je ćutao dok je tadašnja vlast davala deo naše teritorije“, piše u tekstu objavljenom 16. februara.

Ovakav tekst predstavlja pokušaj diskreditacije medija i skretanje pažnje sa analize i razgovora o potpuno relevantnoj temi koja je ovih dana aktuelna.

Slobodan Samardžić najavljen je kao gost jutarnjeg programa, da govori na temu „Gde je Srbija na Kosovu nakon 15 godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti?“, jer je neko ko je u to vreme bio ministar u Vladi Srbije zadužen za KiM.

Tokom svoje karijere, Slobodan Samardžić je pokazao da spada u političare koji imaju veoma kategoričan stav, kojim se protivi nezavisnosti Kosova.

Samardžić je jutros bio deo emisije „Probudi se“ na televiziji „Nova S“ i tom prilikom izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao Kosovo.

„Nezavisnost je stvar koja je nametnuta silom. Mi tu nismo mogli da utičemo, a predaja je voljna akcija vlasti i to je jako velika razlika… Znači, Vučić je predao Kosovo Briselskim sporzumom, povukao je sve srpske institucije sa Kosova, to je bio jedan praktičan korak ka konačnom rešenju. Oni su ugasili Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a to je bio prvi čin jer su to ministarstvo sveli na status kancelarije“, rekao je Samardžić.

Samardžić je kao ministar za Kosovo i Metohiju, tokom 2008. godine kada je skupština u Prištini proglasila nezavisnost, boravio u Kosovskoj Mitrovici gde je razgovarao sa građanima i njihovim predstavnicima, a potom održao konferenciju za novinare, preneo je tada Dojče Vele.

On je svojevremeno čak predlagao da Srbija odbije potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

„Da se zahvali EU na tom sporazumu, to jest da kaže – hvala, nećemo. To je moj lični stav. Jasno mi je zašto se takve igre igraju i zašto je taj sporazum sada aktuelan. Stav Vlade će biti jasan kada bude donet zaključak o tome“, rekao je Samardžić 2008. godine.

I pored veoma oštrih stavova, list „Alo“ uspeo je da gostovanje Slobodana Samardžića na TV „Nova S“ predstavi kao proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova kome je on navodno “kumovao”.

„Alo“ se pozvao i na Twitter nalog pod nazivom „Detektor laži“.

NA NOVOJ S PROSLAVA 15 GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA UZ JEDNOG OD KUMOVA TE NEZAVISNOSTI!

Nova S pozvala Slobodana Samardžića da govori na 15. godišnjicu nezavisnosti Kosova a on u to vreme bio ministar za KiM koji je ćutao, kao i Miloš Jovanović – Samardžićev savetnik u to vreme! pic.twitter.com/iraXvG6Bk2
— Detektor laži (@LaziDetektor) February 16, 2023

Pogledavši objave na ovom profilu, jasno je da se na njemu bave isključivo medijima i političarima koji imaju kritički stav prema vladajućoj strukturi.

Na osnovu svega može se zaključiti da je ovo još jedan klasičan primer etiketiranja medija i ličnosti koji imaju kritički stav prema vlastima i da je jedini cilj ovakvih naslova njihova diskreditacija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.