“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu

Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim ...
Image

„Jedinica Zapadne regionalne komande Kfora patrolirala je administrativnim prelazom kod Istoka. Aktivnost su izvele planinske trupe italijanske vojske radi održavanja bezbednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine“ – saopšteno je putem ove društvene mreže.

Patroliranje misije KFOR-a nije neuobičajena pojava na teritoriji Kosova. Znaju to odlično i autori neprimerenih naslova vesti, u čijem telu se, ako kliknete na njih, ne nalazi ništa drugo sem prostog saopštenja KFOR-a koje ničim ne uznemirava nikoga, što se ne može reći i za naslov vesti… Naime, list „Alo“ je objavio naslov: “ITALIJANSKA VOJSKA NA ADMINISTRATIVNOM PRELAZU Hitno se oglasio KFOR – evo šta se dešava na Kosovu“. Vest označena kao „udarna“, nije sadržala apsolutno ništa udarno, niti senzacionalno…

Odmah potom istu vest prenose „Novosti“ samo pod nešto izmenjenim, misterioznim naslovom: „Oglasio se KFOR: Misija otkrila šta su italijanski vojnici radili na administrativnom prelazu“.

Rečenicom „Hitno se oglasio KFOR! Na Kosovu i Metohiji italijanska vojska jutros …“ naslovljena je i objava na Jutjub kanalu “Balkanske Prevare // Tragovi istine“. Ovaj kanal objavljuje uglavnom video-sadržaje koji bi trebalo da imaju informativni karakter. Pomenuta objava je zapravo ista vest koju je obajvio „Alo“ samo u audio-formatu, praćenom fotografijom. Video je imao čak 27.000 pregleda u tri dana. Komentari onih koji prate ovaj kanal su baš kao i sam naslov, panični i često sadrže uvredljive opaske, iako sama vest ne bi trebalo da isprovocira takvu reakciju. Postavlja se pitanje, koliko ljudi zapravo klikne na video da odsluša vest, a koliko njih reaguje samo na ono što piše u naslovu videa? I ostali naslovi na ovom kanalu su sporni, senzacionalistički i krajnje neprofesionalni.

Klikbejt fenomen je najrasprostranjeniji oblik medijske manipulacije. Suštinski, ne radi se tu o neistini, ali o obmanjivanju se svakako radi. Kada su u pitanju šoubiznis, rijaliti programi, estrada i slične „društvene sfere“, to je donekle benigno – imate obećavajući, intrigantan, sugestivan naslov, a kada otvorite sadržaj, shvatite da se iza bombastičnog poziva kriju „izneverena očekivanja“.

Ali…

Tragedije – lične ili kolektivne, krhka bezbednosna situacija u pojedinim regionima i ostala veoma važna egzistencijalna pitanja, nikada ne bi smela da se nađu u ovakvim rubrikama. Razlog je prost – uznemiruju, plaše i stvaraju paniku u stanovništvu koje živi na tom području.

Čitalac mora da zna da iza klikbejta, stoji isključivo finansijski interes „novinara“. Veći broj poseta čitatelja/ki na stranici, povećava zaradu od oglasa koji su na njoj postavljeni. Jedini način da se čitalac kao osnovna ćelija javnosti zaštiti, je da se nauči kritičkom pristupu informacijama i pravilnom odabiru medija koji moraju biti kredibilni.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.