Netačno12:00 | 27.06.2022Izvor: KoSSev

"Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično"Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.

izvestavanje-medija-o-tragicnim-dogadajima-tragicno

Foto: KoSSev/PrtSc/Edit

„Izveštavanje o tragičnim događajima u našim medijima, možemo slobodno reći da je tragično“, ocenila je Filipović Stevanović.

Kaže da o tome svedoči monitoring Saveta za štampu.

„On je pokazao da je u poslednjih šest meseci prekršen kodeks u 10 nacionalnih štampanih medija 2.129 puta u okviru poglavlja sedam kodeksa novinara Srbije koje se odnosi na pravo na privatnost, kao i 2.727 puta u okviru poglavlja četiri koje se odnosi na odgovornost novinara“, kazala je.

Tvrdi da se ova poglavlja najčešće krše upravo pri izveštavanju o tragičnim događajima.

Naznačila je da je to pokazatelj da je nivo profesionalnosti u izveštavanju o nemilim događajima veoma nizak i da ga je neophodno hitno unaprediti.

„Treba nekako uveriti medijske radnike i novinare da oni time utiču najviše na one koji su pogođeni tim tragedijama i da to ozbiljno utiče na njihove živote i živote njihovih porodica“, kazala je generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović.

Podsetimo, tragedija koja je pre tačno mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako se sumnja, 29-godišnji B. M., nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju, B. U. a potom i oca, 66-godišnjeg B. M., inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.

Dok su se srpski tabloidi utrkivali u teškim naslovima i detaljima od kojih će se mnogi ispostaviti kao netačni, ili barem nepotvrđeni i neprovereni u odnosu na zvaničnu verziju nesreće, pojedini kosovski mediji su objavili paparaco video-snimak izvođenja osumnjičenog mladića iz bolnice u pratnji policije i sa lisicama na rukama, kao i grupe mladića – zajedničkih prijatelja blizanaca, koji su u šoku vikali i potrčali ka mladiću. Svi ovi sadržaji krše etički kodeks izveštavanja, povređuju prava i dostojanstvo i žrtava i osumnjičenog.
Tagovi: Netačno

Povezane vesti