Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?

Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na ...
Image

U udarnom večernjem terminu uz prenošenje sirena za opasnost voditelj je naveo “da su prema rečima direktora KBC Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića pristigli prvi ranjenici i da im se ne zna broj“, naglasivši „da je ovo uvod u početak oružanog sukoba”.

Netačno je da je te noći u nedelju 31. jula počeo oružani sukob Srba sa severa i Kosovske policije. 

Netačna je i tvrdnja da su u KBC Kosovska Mitrovica pristizali ranjeni u, kako je voditelj naglasio, nepoznatom broju.

Da nema ranjenih potvrdio je vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek što je objavljeno na provladinom portalu Kosovo Onlajn.

Još jedan primer dezinformacija upućenih u specijalnom programu na TV Pink je lažno navođenje izvora, jer doktor Milan Ivanović nije direktor KBC Kosovska Mitrovica, što se može proveriti i na zvaničnoj Internet stranici.

Ovakav vid propagande i klasičnog spinovanja na nacionalnoj frekfenciji, pored prisutnih tenzija na severu, dodatno je uznemirilo javnost, a posebno stanovnike srpskih sredina na Kosovu.

Pored “spektakla” na Pinku, iste večeri, lažne vesti su se ređale na Twitter-u i ostalim društvenim mrežama.

Lažnu vest da je došlo do okršaja Vojske Srbije i Kosovske policije, koja je kružila na društvenim mrežama, u saopštenju je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije.

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenio je KFOR u saopštenju u kom je naveo da će u skladu sa svojim mandatom intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena.

Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građana ili policijskih službenika, i pozvali su medije i građane da ne nasedaju na lažne vesti koje, kako su istakli, destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je u međuvremenu održao konferenciju za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na kojoj je saopštio da je 11 građana „povređeno“ od strane „ilegalnih naoružanih struktura“, te da je policija pokrenula istragu, preneo je Kossev.

Građani su prijavili maltretiranje i napade na albanske građane koji su se zatekli u putu putu na severu Kosova, navodeći da se radi o četiri slučaja, dok je na policiju, prema njihovim zvaničnim informacija, pucano u četiri navrata, a čula se i jedna detonacija.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona i Brisela, Priština je odložila sprovođenje odluka.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.