Kosovski mediji – postoji spisak, kosovski ministar – ne postoji spisak, Srbija laže

Hapšenje trojice Srba na severu, bivših policajaca Dejana Pantića i Slađana Trajkovića, kao i Miljana Adžića, koji su optuženi da su počinili ozbiljna krivična dela, od ...
Image

Posle dve nedelje od blokade puteva, a u istom danu i zatvaranja prelaza Brnjak i Jarinje od strane Prištine, nema naznaka da može doći do smirivanja situacije i dogovora dijalogom.

Međusobne optužbe ne prestaju i dok lideri Srba sa severa poručuju koje uslove je potrebno ispuniti za izlazak iz krize, kosovski ministar policije Dželjaj Svećlja svakodnevnim saopštenjima ne propušta priliku da kritikuje i optužuje medije koji izveštavaju na srpskom jeziku za „propagandu i širenje dezinformacija“.

Tako je srpske medije optužio i da su izmislili nepostojeći spisak za hapšenje Srba na Kosovu, koji prema njegovim tvrdnjama ne postoji.

Kako su mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku „izmislili spisak“ koji Svećlja demantuje i kako to da ovaj ministar ne čita šta objavljuju mediji na albanskom jeziku?

Pojedini albanski mediji 16. decembra objavili su spisak na kojem je bilo više od 200 Srba sa celog Kosova, koji su navodno osumnjičen za ratne zločine.

Gazeta Express objavila je tekst pod naslovom „Ko je Srbin iz Mitrovice koji je sinoć uhapšen zbog ratnih zločina: Bio je u kosovskoj policiji“.

U tom članku se najpre javnost upoznaje sa slučajem bivšeg policajca Slađana Trajkovića, koji je uhapšen dan ranije u Bošnjačkoj mahali, a u nastavku teksta objavljuje navodni spisak osoba koje su osumnjičene za, kako se navodi, ratne zločine.

Lista imena je, kako stoji u tekstu, sačinjena na osnovu predmeta koje je uglavnom obrađivao međunarodni istražitelj Ujedinjenih nacija za ratne zločine, Denis Milner.

„Na ovoj listi možete pronaći imena vojnika ili naoružanih lica, za koje postoji evidencija da su učestvovali u činjenju teških zločina poput masakra, streljanja, klanja civilnog stanovništva i silovanja žena“, navodi se u tekstu.

Vest o spisku koji je prethodnih dana varirao u rasponu od 230 do čak 600 imena, preneli su gotovo svi mediji, kako na Kosovu, tako u centralnoj Srbiji.

Dok su neki preneli vest sa spiskom svih ljudi, neki su ipak samo dali vest o tome da postoje spiskovi.

U izvornom tekstu, Gazeta Express uz imena koja su kategorisana po geografskim rejonima u kojima su navodni zločini počinjeni i pored toga što se poziva na to da su sva imena već viđena u predmetima koje je međunarodni tužitelj razmatrao, navodi i ko je i kada ta imena obelodanio javnosti.

I dok iz Beograda i Srpske liste ovakav potez Prištine karakterišu kao „lov na Srbe“, a pomenuti spisak nazivaju „listom za odstrel“, oglasio se kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, koji je demantovao navode da postoji bilo kakav spisak Srba za hapšenje.

U objavi na svom Facebook nalogu, Svećlja, paradoksalno, za informaciju o spisku okrivljuje Beograd, iako je izvorna vest o tome kreirana i objavljena u kosovskim medijima koji izveštavaju na albanskom jeziku.

„Kampanja dezinformacija Beograda kako bi opravdao kriminalne radnje, nema granica“, napisao je Svećlja.

„Vesti“ o tome da Kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce – deo je orkestrirane kampanje dezinformacija, koje koriste kao alat za opravdanje otvorenih teritorijalnih pretenzija Srbije i za zastrašivanje naših građana. Nema takvih spiskova. Mi ne pravimo spiskove“, dodao je Svećlja.

U danu kada je u Rudaru održan veliki protest zbog hapšenja Srba, Svećlja je rekao da „neistina koja se neprekidno koristi ima veze sa vestima da Kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce“.

„Ne postoje takve liste. Ne postoji spisak ni za progon, a još manje za ubijanje građana Srbije. Spisak čine oni koji su ubili Olivera Ivanovića, tlačili i maltretirali Srbe neposlušne Beogradu“, rekao je Svećlja na konferenciji za medije održanoj svega par sati nakon velikog protesta u Rudaru.

On je ponovo optužio Srbe da su izmislili spiskove, kako bi “izazvali paniku među građanima“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.