Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate

"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ...
Image

Ovi navodi su istog dana ili u predstojećim danima demantovani.

Netačnih vesti bilo je i na albanskom jeziku, a posebno se izdvojila ona sa naslovom „Jedan policajac i dva Srbina povređeni u pucnjavi vatrenim oružjem između policajca i lica na barikadama“ portala „Gazeta Nacionale“ koja je deljena na društvenim mrežama, ali i u međuvremenu uklonjena sa ovog portala.

Lažne vesti širile su se i na društvenim mrežama, a na televiziji Pink tekao je specijalni program.

Voditelj je u jednom trenutku tvrdio da na severu Kosova ima povređenih u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, što je, podsetimo, demantovao vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Tvrdnje o povređenima nije potvrdio ni predsednik Srpske liste, Goran Rakić, koji se uživo uključio u program Pinka. 

„Od njih možemo svašta da očekujemo, ja trenutno nemam potpune i prave informacije, jer sam ovde na terenu, čuo sam to što ste i vi čuli, da li je to tačno, ne mogu da potvrdim“, kazao je Rakić.

Program je nastavljen gotovo do ponoći, odnosno do telefonskog uključenja predsednik Srbije, Aleksandra Vučića, koji je najavio, kako je rekao, deeskalaciju.

Iako ovo nije prvi put da tabloidi šire lažne vesti, u jeku krize na severu Kosova, 31. jula, kada su postavljene barikade i dok je trajala višečasovna sirena za uzbunu, one su imale posebnu težinu.

Čitajte vesti iz više izvora i izbegavajte tabloide, pratite šta piše i „druga strana“, ne učestvujte u širenju straha i panike – bilo bi kratko uputstvo za čitaoce.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.