On, ona i oni

Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na ...
Image

Vest ispod ovog naslova nema nikakve veze sa Albancima (množinom), već sa jednom jedinom Albankom – političkom protivnicom Aljbina Kurtija i potpredsednicom Demokratske partije Kosova (DPK) Vljorom Čitaku. Ipak, zahvaljujući tendencioznoj i zluradoj mašti „autora“ naslova ona je, u svega par reči, magično postala – oni.

Uz korišćenje jezika mržnje u naslovu, nastavljeno je i sa uobičajenom praksom spinovanja izjava u cilju prokazivnja i klevetanja Aljbina Kurtija sa kojim, navodno, srpska vlast želi da postigne sporazum o normalizaciji odnosa, onaj sveobuhvatni i pravno obavezujući.

Iako je nebrojeno puta ukazivano na agresivne neistine pune mržnje prema drugom i drugačijem u vestima tabloidnih medija u Srbiji, njihova praksa se ne menja. Baš kao što se ne menja ni srž njihovog poslovnog modela: objavljivanje besmisleno velike količine nekvalitetnih vesti na dnevnom nivou koje nemaju gotovo nikakvu vrednost, ali zato uvek imaju klikbejt naslove koji donose novac od klikova i reklama.

Posebno je zanimljiva činjenica da taj novac za njih neretko stiže i od firmi i kompanija iz zemalja EU, dakle organizacije koja posreduje u pregovorima Beograda i Prištine.

Neimenovani „novinar“ iz redakcije portala alo.rs je kao izvor ove vesti naveo portal Kosovo online koji je, pak, objavu bivše ambasadorke Kosova u SAD na Fejsbuku preneo pod naslovom „Čitaku o Deklaraciji: Skandalozno, Kurti napravio istorijsku grešku“.

Njihove vesti se, osim u naslovu, ne razlikuju. Tekst dalje sadrži prevod posta sa popularne društvene mreže u kome je Vljora Čitaku navela:

„Ova Deklaracija na kraju oslobađa Srbiju međunarodne odgovornosti za nasilan nestanak pojedinaca tokom rata na Kosovu (1998-1999), dok se Kosovo postavlja u ulogu strane koja je institucionalno počinila zločine, kao i Srbija. Skandalozno.“

Prilaže se i embedovani post „pobesnele“ Vljore Čitaku na albanskom jeziku koji je skupio „mršavih“ 148 lajkova i 23 komentara.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.