Šilovo, a ne Šipovo

Vesti o ljudima i događajima sa Kosova oduvek su privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako ...
Image

Greške portala Kurir i Mondo nisu ponovile kolege iz Večernjih novosti, RTV-a i Dnevnika koje su uredno izvestile da su u posetu Novom Sadu doputovala deca iz Šilova.

Šilovo je staro i veliko srpsko-albansko selo dva kilometra severoistočno od Gnjilana. Smešteno je u ravnici, kao prvo na putu iz Gnjilana ka Bujanovcu. Zbijenog je tipa i nalazi se na teritoriji istoimene katastarske opštine. U popisu iz 1912. godine se navodi da su u selu 34 srpska domaćinstva.

Dalje, Šilova ima i u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu. Smešteno je u dolini reke Jablanice koja u daljem toku prolazi kroz Lebane i nastavlja kroz Leskovačko polje. Od Niša je udaljeno 70 km, od Beograda 185 km, a od Prištine 75 km. Prema popisu iz 2011. selo je imalo 413 stanovnika.

Pusto Šilovo je naselje u opštini Medveđa u Srbiji, a Dešilovo se nalazi u opštini Merošina. Postoje još i Šilovac, Šilov breg, Šilov potok i Šilova glava. Iz toponima Šilovo su izvedena prezimena Šilić, Šilović, Šilojević.

Šipašnice, Gornja i Donja, nalaze se u opštini Kosovska Kamenica u Novobrdskoj Krivoj Reci.

Istini za volju, na Kosovu postoji i Šipovo, ali se ovo naselje nalazi u opštini Zubin Potok. Istorijski i geografski ono pripada Ibarskom Kolašinu i nalazi se na južnim obroncima Rogozne u gornjem toku Banjske reke.

Šipolje je naselje u opštini Kosovska Mitrovica.

Ipak, verovatno najpoznatije Šipovo je sedište istoimene opštine koja se nalazi na jugu Bosanske Krajine, u zapadnom delu Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, na oko 85 kilometara od Banjaluke. Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2013. godine, u Šipovu žive 4.052 lica. Iz ovog toponima je izvedeno prezime Šipovac koje prvenstveno označava ljude koji dolaze iz Šipova.

Osim Šipova, u BiH postoje još i: Šipovljani, Šipovača, Šipovik i Šipovica. Šip je ime jednog naselja u Sarajevu. U Rumuniji su: Šipot, Šipotele, Šipotu, i Šipote, a Šipokno je u Severnoj Makedoniji.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.