Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje

Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću ...
Image

Međutim, samo dan ranije RTS je na svom portalu izveštavajući o zabrani, objavio tekst u kome je navedeno da je to „deveta poseta po redu koja mu je (Petru Petkoviću – prim. aut.) zabranjena od početka prošle godine“.

Poznat je fenomen da ljudima u ekstremno opasnim situacijama čitav život prođe ispred očiju u nekoliko trenutaka. Međutim, teško da je to razlog iz koga je novinar srpskog medijskog javnog servisa nepuna 24 sata kasnije vest o gostovanju predsednika Skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna na RTS-u počeo navodom „Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petru Petkoviću juče je zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine“. On je, zapravo, samo citirao svoju koleginicu Ivanu Milenković koja je to rekla uživo u programu, dodajući detalje o urednoj najavi posete.

Spinujući dalje vest o zabrani posete direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, Novosti su 28. septembra na svom portalu u članku pod naslovom „KURTI TRAŽI IZGOVOR DA BI ZAPOČEO SUKOB: Lažna država pali bure baruta na Zapadnom Balkanu“ dodatno „zašećerile“ priču konstrukcijom da je Petkoviću „juče deveti put zaredom zabranjen ulazak na KiM“. Ovo, naravno, nije tačno.

Podsetimo, Petar Petković je na severu Kosova boravio pre samo dvadesetak dana, zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Inače, Ministarstvo spoljnih poslova iz Prištine je za albanske medije na Kosovu, pošto na upit RTV Kim o zabrani posete direktoru Petkoviću nije odgovorilo, saopštilo da „Petkovićevi ponovljeni stavovi prema Republici Kosovo imaju veoma dezinformacioni, propagandni karakter i usmereni su na raspirivanje mržnje“, te da mu je zbog toga poseta zabranjena.

Javno izrečeni stavovi jedne o drugoj strani su konstantno propagandni, dezinformacioni i usmereni na raspirivanje mržnje.

U dana kada je Petkoviću zabranjena poseta severnom delu Kosovske Mitrovice, kosovska predsednica Vjosa Osmani u Njujorku je razgovarala sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija za politička pitanja i izgradnju mira Rozmari di Karlo kojoj je kazala da je „Srbija zaostala u sprovođenju energetske mape puta, blokirala sporazum o nasilno nestalim licima i povećala tenzije po pitanju registarskih tablica preko napada od strane ilegalnih i kriminalnih struktura na severu na Policiju Kosova“.

Već pominjani tekst Novosti o „paljenju bureta baruta“ počinje navodom u kome stoji da je „premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti jedva je dočekao da se priključi pojačanim pritiscima Zapada na Srbiju, pa je i juče nastavio sa provokacijama i pretnjama novim ratom“. Zatim se dodaje da je on „naveo da je među razlozima ’zbog kojih bi moglo doći do sukoba između Srbije i Kosova’ i to što Beograd ne priznaje lažnu državu i što se protivi njenom članstvu u međunarodnim organizacijama. Kao opasnost, paradoksalno, vidi i to što je ’Kosovo demokratija, a Srbija nije’, kao i to što Beograd održava veze sa Moskvom, što, po Kurtiju, narušava mir u regionu“.

Aljbinu Kurtiju je po automatizmu nedugo potom odgovorio Petar Petković tvrdeći da je upravo Kurti otkrio svoje „ratoborne planove“.

„Dok plaši svoje sunarodnike i svet nekakvom izmišljenom vojnom pretnjom Srbije, Kurti na severu KiM razmešta i ukopava teško naoružane pripadnike specijalnih snaga policije i šalje patrole nezakonito formiranih „Kosovskih bezbednosnih snaga“, paravojske protivne Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Kurtijevo zveckanje oružjem je ništa drugo nego izraz nemoći i frustracije zbog činjenice da sve veći broj država odlučuje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova“, naveo je Petković u saopštenju za javnost čiji deo su Novosti citirale.

Komentarišući aktuelnu situaciju na terenu, sudeći po vesti objavljenoj na portalu RTS-a Milovan Drecun je bio posebno zabrinut što smo do sada „imali ugrožavanje srpskog naroda na severu Kosova južno od Ibra“, navedeno je u citatu kojim se objašnjava da je „Priština preko brojnih naoružanih vojnih formacija u potpunosti okružila sever“.

Potpuno je nejasno kako je Drecun sever Kosova locirao južno od Ibra, ali se čini da je u pitanju nenamerna jezička greška.

Mada, srpski tabloidi imaju praksu da Srbe koji žive južno od Ibra po potrebi smeste na sever Kosova. To je početkom ove godine učinio Kurir.

Milovan Drecun je u istom gostovanju na RTS-u rekao i: „tu su bile baze za specijalne parapolicijske jedinice, ali i tzv. kosovske bezbednosne snage“, te da „imamo zaokruživanje jednog gotovo vojnog zaposedanja teritorije“. Reč „gotovo“ je kasnije nestala u RTS-ovoj vesti.

Naravno, jedinice Kosovske policije raspoređene po spornim novoizgrađenim ispostavama na severu Kosova nisu parapolicijske, već specijalne policijske, a zaposedanje teritorije nikako nije vojno. Uostalom, upravo zvanični Beograd žestoko odriče pravo Kosova da formira vojsku.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.