“Srbija Danas” od kvara na električnoj mreži u više opština do „nikada većeg problema za lažnu državu“

Snažno nevreme zahvatilo je proteklog vikenda predele Balkanskog poluostrva, usled čega je u pojedinim delovima Kosova došlo do kvarova na električnoj mreži, pa je određeni broj ...
Image

“LAŽNA DRŽAVA U NIKAD VEĆEM PROBLEMU: Doživeli totalan kolaps, struja nestala u celoj zemlji”, naslov je teksta koji je objavljen 5. februara.

Izvor vesti je zapravo Tanjug, koji je svoju vest naslovio sa “Prekid struje na KiM usled jakog nevremena”, bez iznošenja informacije da je električna energija nestala na celom Kosovu.

Iako Srbija Danas u naslovu saopštava da je struja nestala „u celoj zemlji“, odnosno da „lažna država nikada nije bila u većem problemu“ – u samom tekstu ova informacija nije potkrepljena, čak se to i ne navodi.

Konstatuje se da je usled jakog nevremena „širom Kosova i Metohije“ došlo do kidanja žica i pada bandera, što je dovelo i do prekida snadbevanja električnom energijom.

Ovaj medij ujedno izveštava da su najteže pogođeni regioni Prištine, Peći, Uroševca i Kosovske Mitrovice, a da u većem delu Gračanice nije bilo struje od 03h u subotu do 12h u nedelju.

Za informaciju o „kidanju žica i padu bandera“ na kraju ovog teksta kao izvor se pominje Kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).

KEDS je saopštio da će kvarovi biti otklonjeni u najkraćem roku i zamolio potrošače za razumevanje – ovom rečenicom završava se tekst objavljen na sajtu tabloida Srbija Danas, a čiji je autor zapravo Tanjug.

Da su snažni vetrovi pričinili štetu na elektromreži na Kosovu, te da su najgore prošli Uroševac, Priština, Mitrovica i Peć, KEDS je saopštio u nedelju u popodnevnim satima, uz više fotografija porušenih bandera.

Međutim, u istom ovom saopštenju navodi se da je „određeni broj korisnika“ ostao bez struje, a ne „cela zemlja“ – kako to navodi Srbija Danas u tekstu obljavljenom četiri sata kasnije.

Snažno nevreme u subotu je prouzrokovalo kvar i na severu Kosova, pa su građani Kosovske Mitrovice u dva navrata, nakratko, bili bez struje.

Radio Kim je javio da su pojedina povratnička sela – Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep bila u subotu bez električne energije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.