Festival “Mirdita, dobar dan!” u Prištini od 4. do 6. maja

Jubilarno deseto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!", koji se od 2014. godine organizuje u Beogradu i Prištini, biće održano od 4. do 6. maja u Prištini predstavljanjem ...
Image

Kako se navodi, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke.

„Ovogodišnje izdanje festivala biće otvoreno projekcijom višestruko nagrađivanog filma Radivoja Andrića `Leto kada sam naučila da letim`, koji nam donosi nežnu priču o odrastanju i opraštanju. Prištinska publika će imati priliku da se upozna sa radom i muzikom ženskog romskog benda `Pretty Loud`, koje kroz svoje pesme na romskom, srpskom i engleskom jeziku govore o stereotipima, socijalnoj pravdi, rasi ali i o svojim izazovima i nadanjima. Pesnikinja Mirjana Narandžić i pesnik Đorđe Simić će u formi poetske večeri imati priliku da pričaju o svom pesničkom radu, svojim zbirkama i da svoje pesme predstave publici u Prištini“, stoji u saopštenju.

Kao i ranijih godina, kako se dodaje, tokom festivala govoriće se o važnim temama za Kosovo i Srbiju kroz promociju knjige “Druga Srbija: Srđa Popović”, Škeljzena Gašija i debatu “Drugo nasleđe”, debatu “Sloboda kretanja u regionu: Vreme je”, promociju knjige “Trenutak kada je meni počeo rat” i razgovor sa autorima/kama knjige.

Poslednji festivalski dan biće predstavom Ivora Martinića “Bilo bi šteta da biljke krepaju” i muzikom koju će nam puštati beogradski DJ Flip.

Cilj festivala “Mirdita, dobar dan!” je predstavljanje srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kao i kulturne scene Kosova u Srbiji, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali i kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije.

„Inspiracija za festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu“, napominje se u saopštenju.

Festival organizuju organizacija Integra sa Kosova, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i Građanske inicijative Srbije uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Rokfeler Fondacije. Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.