FIFA kaznila FS Srbije sa 50.000 franaka; Čeku: „Srpski šovinizam ne prolazi“

Disciplinska komisija FIFA-e izrekla je još jednu kaznu Fudbalskom savezu Srbije. Kažnjeni su u iznosu od 50.000 franaka, ali i delimičnim zatvaranjem stadiona na sledećoj zvaničnoj utakmici ...
Image

Nakon utakmice Srbija-Švajcarska, koja je odigrana na Svetskom prvenstvu u Kataru, 2. decembra 2022, Fudbalski savez Kosova uložio je žalbu zbog, kako su tada naveli iz FSK, „teških uvreda selektora reprezentacije Srbije“, kao i „rasističkih“ postupaka srpskih navijača na utakmici.

Istovremeno sa žalbom FSK-a, svetski mediji pisali su o mogućnosti da FIFA pokrene istragu protiv Granita Džake, švajcarskog reprezentativca poreklom sa Kosova, koji je posle utakmice obukao dres sa brojem 26 na kome je pisalo Jašari.

Ovaj potez je na društvenim mrežama protumačen kao „odavanje počasti“ Ademu Jašariju, a u Srbiji shvaćen kao provokacija. Sam Džaka je, međutim, kazao da to nije bila u pitanju politička poruka, već da je reč o dresu njegovog saigrača Ardona Jašarija.

FIFA se do sada nije oglašavala povodom ovog postupka Džake. Sa druge strane, lider AKR, Bedžet Pacoli, saopštio je da će, platiti kaznu za Džaku ukoliko ga kazne,„u ime albanskog naroda“, zbog toga što je „nosio ovo sveto ime“.

FIFA je, nakon istrage, utvrdila da su prekršena dva člana disciplinskog kodeksa: član 13 – Nedolično ponašanje igrača i zvaničnika i član 12 – Diskriminacija, a u svetlu, kako su naveli, skandiranja srpskih navijača i nedoličnog ponašanja tima tokom utakmice.

FSS je kažnjen novčanom kaznom od 50,000 franaka i delimičnim zatvaranjem stadiona (25% sedišta) na sledećoj zvaničnoj utakmici FIFA koju će igrati muška reprezentacija na nivou „A“. Ujedno, individualno je sankcionisano sedam igrača, premda FIFA ne navodi na koji način i koji igrači.

Odmah po objavljivanju da je FSS kažnjen, oglasio se kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku, poručivši da „srpski šovinizam ne prolazi“.

Uz fotografiju Granita Džake i Đerdana Šaćirija, Čeku je u objavi na Fejsbuku podsetio da je ovo drugo kažnjavanje, te čestitao Kosovu.

Podsetimo, i nakon utakmice Srbije protiv Brazila, fudbalski savez Kosova takođe je uložio žalbu FIFA-i nakon što je, kako su tvrdili, zastava na kojoj je prikazano Kosovo u bojama Srbije i sa natpisom „Nema predaje“ okačena navodno u svlačionici srpskih igrača. Mediji su potom preneli da je FSS kažnjen sa 20.000 franaka.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.