FSS pisao UEFA-i: Priština zastrašuje srpske fudbalere i sportske radnike na KiM

Fudbalski savez Srbije uputio je pismo Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) zbog, kako su naveli - zabrane kosovskih vlasti za organizovanje takmičenja na teritoriji Kosova i Metohije.
Image

U pismu predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu navode da kosovske vlasti „proteklih dana“ sprovode „nelegalne i nehumane pritiske“ na fudbalske klubove koji imaju sedište na Kosovu i Metohiji čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti.

„Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera. Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove. Članovima fudbalskih klubova sa Kosova i Metohije, preti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima“ – stoji u pismu.

Takva praksa je, ističu – suprotna Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope i predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.

„Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini“ – piše u pismu koje su potpisali predsednik Dragan Džajić i generalni sekretar Jovan Šurbatović.

Pročitajte još:

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.