I pored brojnih prepreka, mitrovički sportisti beleže zavidne rezultate

Prošla godina za mitrovičke sportiste bila je veoma uspešna. Kosovska Mitrovica može se pohvaliti prvakinjom sveta u kik-boksu. Brojni pehari sa evropskih, balkanskih i državnih ...
Image

Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, uz podršku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, između ostalog, pokriva takmičarski, rekreativni i školski sport.

Najviše ulaže u takmičarski sport. Za ovu godinu opredeljeno je 15 i po miliona dinara za 26 klubova sa teritorije Kosovske Mitrovice. Time je obuhvaćeno 1.600 sportista, 76 trenera i stručnih radnika, kroz 78 liga, turnira i manifestacija.

Pojedinačni sportovi godinama unazad beleže daleko bolje rezultate u odnosu na kolektivne. Kik-bokseri, bokseri i karatisti redovno donose medalje sa državnih, balkanskih i evropskih prvenstava, a tu su i dva svetska zlata.

Nakon Natalije Savić Čupke, koja je svom gradu 2018. godine donela zlato sa svetskog prvenstva u kik-boksu, prošle godine je u Italiji to uspela i sedamnaestogodišnja Mitrovčanka Nada Petronić iz kik-boks kluba „Kosovska Mitrovica“.

Tu su i ribolovci. Članovi Opštinske organizacije Sportskih ribolovaca “Ibar” sa reprezentacijom Srbije, prošle godine takmičili su se na Svetskom prvenstvu. Po svemu sudeći, tako će biti i ove godine.

Ne treba izostaviti ni atletičare koji postižu zavidne rezultate. Međutim, na putu ka većem uspehu, kao i mnogim ovdašnjim sportistima, prepreku predstavljaju lična dokumenta.

„Nadamo se da će atletski klub ’Trepča’ i ove godine otići na evropsko prvenstvo u krosu, jer su pokazali najbolje rezultate tokom januara meseca. Atletski savez Srbije će naknadno odlučiti da li će oni otići na evropsko prvenstvo, jer imamo velikih problema u vezi sa pasošima za te takmičare. Pre dve godine, ovaj klub nije mogao da ode na Balkansko prvenstvo u Istanbulu, zato što takmičari nisu imali odgovarajuće pasoše“, kaže za Radio Kontakt Plus, direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge, Petar Trajković..

Ali da se zadržimo na lepim stvarima. Naime, naš grad trenutno se može pohvaliti i sa šest reprezentativaca u različitim kategorijama.

“Član bokserskog kluba ’Knez Lazar’, Dušan Radenković je državni reprezentativac u pionirskoj konkurenciji. Potom, ribolovci Nebojša Elezović i Vladimir Murganić. Zatim, kik-boks klubovi ’Kosovska Mitrovica’ i ’028’ takođe imaju reprezentativce u različitim kategorijama. Status reprezentativca se menja svake godine ili od utakmice do utakmice, ali ovo je jedno priznanje za sve nas kada imamo tako uspešne sportiste“, navodi Trajković.

Pored sportista, tu su i sportski radnici koji su u stručnim timovima reprezentacije Srbije, a koji su, kaže Trajković, u ovom trenutku puni energije, snage i znanja. 

„Imamo predsednika kik-boks kluba ’028’ Marka Božovića, a istovremeno je i pomoćni trener u reprezentaciji Srbije. Imamo Luciju Stanišić, koja je sekretar ženskog košarkaškog kluba i zaposlena ovde kod nas u ustanovi. Ona je pozvana u reprezentaciju Srbije za devojčice do 20 godina i ići će sa reprezentacijom u toku ove godine na sva njihova takmičenja. Naravno, tu su i sudije – Goran Kovač koji je direktor Sportske hale, pored toga je i sudija superlige i rukometu. U karateu imamo Zorana Mojsilovića, koji je sudija u Karate savezu Srbije, ali i profesor na DIF-u“, ponosno nabraja Trajković.

Sa druge strane, kada su u pitanju kolektivni sportovi, poput fudbala, košarke, odbojke, rukometa… konkurencija je veoma velika i samim tim teže se dolazi do samog vrha. Međutim, oni najviše postižu masovnost. 

„Naročito odbojkaški muški, ali i ženski klub. Postojanje samog ženskog odbojkaškog kluba je velika prednost za ovaj grad. Prošle godine smo takođe formirali i školu fudbala za devojčice. Nadamo se da ćemo ove godine formirati i klub ženskog fudbala koji će okupljati sve devojčice širom KiM sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.“

Dolazak sportista iz centralne Srbije u Kosovsku Mitrovicu, odnosno prelazak preko administrativnih linija, još jedna je od barijera koja stoji na putu ka uspehu ovdašnjim sportistima.

„Rezultati bi bili daleko bolji da naši sportisti imaju motivaciju, u svojoj sali, pred svojom publikom, roditeljima, komšijama i prijateljima da odigraju neku utakmicu. Ali, usled političko-bezbednosne situacije, koja smeta u samoj organizaciji sportskog meča, ne možemo da postignemo bolje rezultate. Međutim, ipak smo zadovoljni“, ističe Trajković.

Kada je u pitanju školski sport, Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, godišnje organizuje oko 120 okružna, međuokružna i pokrajinska takmičenja. Pored toga, finasira i republičko prvenstvo.

„Imamo dobru bazu, a to je školski sport, gde deca od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda izrastaju u dobre, talentovane sportiste. Imamo i srednjoškolska takmičenja. Imamo ’Dif’ koji ima preko 250 mladih fudbalera, pa ’Rudar’ koji ima preko 120. Imamo Fudbalski savez KiM koji odlično radi. To je baza koja nam daje za pravo da očekujemo bolje rezultate.“

A bolji rezultati se podstiču i kroz neophodne uslove.

„Obezbeđujemo salu, početak utakmice tačno kada treba, stručno osoblje – sudije, delegate, pomoćno osoblje, hranu, vodu… Naravno, imamo podršku i medicinskog centra, pre svega Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici. Redovno nam šalju sanitet, doktore i medicinsko osoblje. Trudimo se unazad tri godine da održimo tako visok nivo.“

Što se tiče rekreativnog sporta, nedavna zbivanja na severu Kosova, sprečila su određene aktivnosti.

„U čast pokojnog Slavka Čebašeka, uspeli smo da organizujemo šetnju u Banjskoj. Trebalo je da organizujemo i atletsku trku na 10 kilometara, ali su nas nemili događaji u tome sprečili. Prijavilo se preko 130 takmičara iz centralne Srbije. Ta bezbednosna situacija nam nikako ne ide u prilog“, ukazuje Trajković.

Ipak, u rekreativnom sportu može mnogo više da se učini, iskren je Trajković, te najavljuje brojne aktivnosti za ovu godinu.

„Pokušaćemo ove godine da organizujemo radničke sportske igre Kosovske Mitrovice u različitim sportskim disciplinama. Može da se desi, ukoliko naiđemo na razumevanje, da napravimo radničke sportske igre Kosova i Metohije ovde u Kosovskoj Mitrovici. Imamo teren na ploči, sportsku halu, imamo par sala gde bismo mogli da organizujemo šahovske turnire, imamo eminentne stručnjake…“

Još jedan problem sa kojim se ovdašnji sportisti suočavaju je nepostojanje gradskog stadiona.

„Imamo sportsku salu, nije ni čudo što su pojedinačni sportovi tako eksplozivni i beleže daleko više rezultata u odnosu na kolektivne. U koletkivnom sportu moraju da idu za Žitkovac, tu se gubi mnogo energije. Kada bismo imali stadion u gradu, sve bi drugačije bilo. Rekreacija bi bila bolja. Organizacija školskih takmičenja bi bila na većem i boljem nivou. Svi sportisti kada odu u Srbiju, pokazuju jednu veliku želju, agresivnost, trud da pobede, ali to nije dovoljno. Stručni rad ne može da se prožme, jer nemamo dovoljno sportskih kapaciteta, pre svega stadion. Nije ista staza na tartanu, asfaltu ili travi. Kada bismo imali tartan stazu, ja verujem da bi atletičari postigli mnogo bolje rezultate, iako su i sada dobri. Atletičari su nekada u Kosovskoj Mitrovici imali jako dobar status i rezultate kada su trenirali na Trepčinom stadionu, jer su tada bili uslovi idealni“, navodi Trajković.

Treba ulagati još više u sport, sugeriše takođe.

„Ulagati u one koji ostvare reprezentativni status u Srbiji. Talentovani sportisti moraju da imaju stipendiju svakog meseca, jer u ovakvim uslovima, samo amaterski boreći se, dosta teško će uspeti u nekoj seniorskoj konkurenciji. Nemamo stadion, atletsku stazu…“, ponavlja.

Bez obzira na sve, glavni cilj ustanove je da što više mladih naraštaja uključi u sport.

„Pokušavamo koliko je moguće da ovaj narod ne oseti da zaostaje za bilo kakvim takmičenjem u odnosu na Srbiju – i organizaciono, kvalitativno i kvantitavno. Kvalitet imamo i na tome ćemo još da radimo. U ovom trenutku nisu nam primarni rezultati koliko masovnost“, zaključuje na kraju razgovora Petar Trajković.

Pored sporta, ova ustanova pokriva i oblast kulture, obrazovanja, kao i specijalizovane usluge.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.