sport09:01, 11.06.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

„Karate potiče iz Japana, ali šampioni u tom sportu dolaze iz Srbije“Karate jeste borilačka veština poreklom iz Japana, ali to ne znači da oni koji su rođeni u toj ostrvskoj zemlji u Tihom okeanu mogu sebe nazvati najboljim u tom sportu. Baš naprotiv, Srbija je na prestolu kada je ta veština u pitanju. Srpkinja Jovana Preković je, da vas podsetimo ukoliko ste možda zaboravili, evropska, svetska i olimpijska šampionka u karateu.

karate-jeste-iz-japana-ali-sampioni-u-tom-sportu-dolaze-iz-srbije

Foto: Radio Kontakt Plus

O sportu koji privlači veliku pažnju dece i mladih na Kosovu i Metohiji, razgovarali smo sa trenerom karate kluba “Zvečan”, Ljubišom Krasićem.

Termin karate u prevodu označava borbu bez oružja u rukama. Reč je o specifičnoj veštini koja se razlikuje od drugih individualnih i kolektivnih sportova.

„Karate je borilački sport u kojem je pored brzine i eksplozivnosti, potrebno posedovati fizičku i mentalnu snagu kako biste pobedili protivnika. U kolektivnom sportu, ako uzmemo za primer fudbal, u jednom timu tokom utakmice mogu da podbace dva, pa i tri igrača, a da to ne utiče na konačan rezultat. Međutim, u karateu ste na terenu samo sudija, vi i protivnik, pa uvek pobedi onaj koji je bolji u tom trenutku“, počinje priču naš sagovornik.

Samokontrola - to je ono što krasi vrhunskog karatistu, smatra Krasić.

„Psiho-fizička sigurnost i snaga koju karatista poseduje, sve to je njegova prednost u odnosu na prosečnog čoveka. Pored toga što je fizički spreman da se suprotstavi protivniku, karatista ume da proceni da li je potrebno upotrebiti silu kako bi mu se suprotstavio. Najteže je kontrolisati samog sebe. U našem sportu zabranjeni su udarci ispod pojasa, maksimalno snažan udarac u lice, udarci rukom ili nogom u vrat... Svi ti udarci mogu da onesposobe ili da ubiju protivnika.“

Krasić je još u detinjstvu spoznao čari ovog sporta. Karate je njegova velika strast, kojoj se u potpunosti posvetio.

„Kao svaki dečkić, lutao sam od sporta do sporta. Slušao sam tada razne legende, priče o karateu i to da postoji ta neka tajnovitost u tom sportu. Na inicijativu rođaka koji su bili bokseri, počeo sam 1972. godine da treniram karate i pronašao sebe u tome. Od tada sam u karateu, to mi je bukvalno i profesija“, objašnjava Krasić.

Klub koji predstavlja Krasić osnovan je pre 18 godina, ali se u njemu želja za popularizacijom plemenite veštine na ovim prostorima javila nešto ranije.

„Počeli smo sa treninzima u Zvečanu 1999. godine, pod imenom KK ‘Trepča - Kosovska Mitrovica’. Na inicijativu SO Zvečan formiran je KK ‘Zvečan’, tako da nastupamo pod tim imenom od 2004. godine.“

Ljubiša Krasić tvrdi da je mladima privlačan ovaj kontaktni sport.

„Veliki broj karate klubova na severu Kosova pokazuje da su mladi zainteresovani za ovaj sport. Kako se radi sa tom decom najbolje pokazuju rezultati. Ima potencijala, talenata, kvantiteta i kvaliteta.“

Postoji nekoliko struja u karateu. U Srbiji je najrasprostranjeniji Šotokan.

Većinu zanima odgovor na pitanje šta koja boja pojasa označava i kako se dolazi do onog najpoželjnijeg - crnog.

„Svi koji kreću sa treninzima nosioci su belog pojasa. Posle šest meseci do godinu dana, polaže se za žuti pojas. Nakon toga se borite da dođete do oranž, crvenog, zelenog, plavog, braon i crnog pojasa. Majstorsko zvanje se retko dodeljuje onome ko nije punoletan. Potrebno je da prođu tri-četiri godine aktivnog treniranja, da postižete rezultate i da psiho-fizički budete spremni kako biste izašli na polaganje. Polaganje je naporno i teško, postoje kriterijumi koji treba da se zadovolje. Polažu se kata, tehnika i borba“, pojašnjava Krasić.

Do sada je 19 takmičara KK “Zvečan” položilo za crni pojas, prvi dan (dan - japanska oznaka za nivo, prim. aut.).

„Pokušavamo da te takmičare zadržimo u klubu. Jedno vreme smo imali šest-sedam licenciranih karate sudija. Pored mene u klubu trenutno imamo još dvojicu nacionalnih sudija. To je najveće zvanje koje jedan karate sudija može dobiti u Srbiji. Iznad toga je samo zvanje međunarodnog sudije“, ističe Krasić.

Karate klub “Zvečan” ima svoje ogranke iliti filijale u vidu KK “Mokra Gora” i KK “Ipon”.

Sagovornik Kontakt Plus radija kaže da su pomenuti klubovi osnovani kako bi deca iz Zubinog Potoka i grada na reci Ibar bila u prilici da odmeravaju snage sa svojim vršnjacima, obučeni u kimono.

„Na insistiranje velikog broja roditelja iz Kosovske Mitrovice, formirali smo KK ‘Ipon’. U tom klubu rade dva naša učenika - Nikola Milutinović i Nikola Krasić. Reč je o mladim i perspektivnim trenerima, od kojih rezultate očekujemo već naredne godine. Kada je u pitanju KK ‘Mokra Gora’ u Zubinom Potoku, pohvalio bih trenera Zorana Radovanovića. Taj klub je za šest-sedam meseci postojanja afirmisao karate u tom mestu, jer broji više od 40 članova. Za kratko vreme postigli su fenomenalne rezultate, dva takmičara su bila reprezentativci Srbije“, iskren je Krasić.

KK “Zvečan” ima takmičare u svim kategorijama - od mališana koji imaju šest godina, pa do seniora.

Klub čini više od 50 članova.

Treninzi se četiri puta nedeljno održavaju u fiskulturnoj sali OŠ “Vuk Karadžić” u Zvečanu.

Uslovi za rad su solidni, tvrdi naš sagovornik.

„Članarina iznosi 15 evra, kako bi se platili sala koju koristimo i putni troškovi trenera. Sa decom rade školovani ljudi, koji su ili završili Fakultet za sport i fizičko vaspitanje ili trenersku školu“, kaže Krasić.

Karatisti iz Zvečana nastupaju na takmičenjima koja organizuje Karate federacija Srbije.

Trener Ljubiša Krasić ponosno naglašava da se u klupskim vitrinama nalaze mnogobrojne medalje i pehari osvojeni na različitim turnirima širom ovog kontinenta.

„Jedan smo od retkih klubova sa Kosova i Metohije koji može da se pohvali medaljama sa velikih takmičenja. U Beogradu je nedavno održano prvenstvo Balkana, a naša dva člana bila su deo reprezentacije Srbije. Naša takmičarka Maša Miletić osvojila je drugo mesto u borbama. Veliki je uspeh kada među takmičarima 11 reprezentacija sa Balkana baš vaš član osvoji medalju. Nije mala stvar predstavljati svoju zemlju, kad znamo da u Srbiji postoji veliki broj klubova i sjajnih takmičara, da imamo prvaka sveta, olimpijskog pobednika itd.“

Kao jedinu negativnu stvar kada je u pitanju karate, Krasić navodi to što nije ekonomski isplativ kao recimo neki drugi sportovi poput fudbala i košarke.

„Jedina mana je to što ovaj sport traži velika ulaganja, a povraćaj tih sredstava je mali. Ali nije sve u novcu. Za trenere je satisfakcija kada vide da njihov rad donosi rezultate, da njihovi učenici osvajaju medalje“, dodao je.

Opština Zvečan pomaže klubu kada je reč o finansijama. Međutim, potrebno je još novca kako bi deca i treneri predstavili sebe i svoj grad na pravi način.

„Treba deci obezbediti trenerke i majice. Za sponzorstva smo otvoreni“, poručuje trener KK “Zvečan” Ljubiša Krasić.

Ukoliko želite da postanete deo kluba, kontaktirajte KK “Zvečan” putem društvenih mreža.
Tagovi: MitrovicaKarate

Povezane vesti

Najnovije


Rezultati Uživo

livescore