vesti12:51, 20.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovska Mitrovica: Ove godine u planu angažovanje 45 lica kroz programe NSZLokalnim akcionim planom zapošljavanja za Kosovsku Mitrovicu za ovu godinu, planirano je angažovanje 45 lica kroz različite programe Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), za koje će lokalna samouprava izdvojiti blizu 4 miliona dinara.

kosovska-mitrovica-ove-godine-u-planu-angazovanje-45-lica-kroz-programe-nsz

Foto: Radio Kontakt Plus

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da se i ove godine, u saradnji sa NSZ, nastavlja rad na smanjenju stope nezaposlenosti, kroz Lokalni savet za zapošljavanje, čiji je zadatak identifikovanje problema i potreba ovdašnjeg stanovništva, pre svega mladih, i uključivanje u programe stručnog osposobljavanja NSZ, kao i javne radove za osetljive kategorije i pomoć u razvoju malih i srednjih preduzeća.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava obezbedila je blizu  4 miliona dinara za realizaciju ovih projekata, koji će obuhvatiti zaposlenje i angažovanje kroz programe stručnog osposobljavanja, javne radove i pomoć u razvoju malih i srednjih preduzeća.

Kroz programe stručnog osposobljavanja biće angažovano 30 lica i 15 kroz javne radove, rekao je Spirić.

On je istakao da ovo pokazuje odgovornu politiku institucija kada je u pitanju svaki pojedinac na KiM.

Dodao je da će tim Lokalnog saveta za zapošljavanje nastojati da još intenzivnije pomaže mladim ljudima, kao i onima koji su na evidenciji NSZ duži vremenski period.

“Ono što može da nas ohrabri jeste manja stopa nezaposlenosti i da su na evidenciji NSZ uglavnom lica koja su nedavno završila srednje obrazovanje, ili najstarije do 25 godina, jer smo u prethodnom periodu uspeli da rešimo pitanje svih lica preko 30 godina. Na tome se nećemo zaustaviti, nećemo dozvoliti da neko dugo bude na evidenciji NSZ i čeka posao, već ćemo kroz Lokalni savet uspeti da identifikujemo sva lica koja su dugo na evidenciji nezaposlenih” – rekao je Spirić. 

Direktorica Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić napominje da će Lokalni savet za zapošljavanje biti još jedan vid doprinosa u realizaciji lokalne politike zapošljavanja na području Kosovske Mitrovice i radiće intenzivnije i u saradnji sa Kancelarijom za mladei Centrom za socijalni rad.

“Ove godine, lokalna samouprava će izdvojiti 4 miliona dinara, što će mnogo značiti za uključivanje lica kroz programe i mere  aktivne politike zapošljavanja. I samim tim, uključivanjem kroz te finansijske mere, smanjićemo jednim delom stopu nezaposlenosti na području opštine Kosovska Mitrovica” – kazala je Ćeranić. 

Ona je pozvala sva lica koja traže posao, da se informišu u NSZ o programima i merama koji će u saradnji sa lokalnom samoupravom biti realizovani tokom ove godine.

Prema njenim rečima, rok za dostavu zahteva za Lokalni akcioni plan prema NSZ je 18.februar, nakon čega se prosleđuje nadležnom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na dalje rešavanje. 

Po donošenju odluke od strane resornog ministra, biće potpisan sporazum sa lokalnom samoupravom i krenuće se u realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2020.godinu. 

Na evidenciji NSZ u Kosovskoj Mitrovici trenutno se nalazi 1850 nezaposlenih lica. Većinu čine lica sa srednjom stručnom spremom. Od tog broja, 56% nezaposlenih  su žene.


Tagovi: Aleksandar SpirićNSZ