vesti10:05, 12.05.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Medicinske sestre i tehničari u Kosovskoj Mitrovici zbog kovida 12. maj dočekuju sa neslavnom statistikomMeđunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava se danas. Njihov glas u najtežim trenucima mnogim pacijentima pruža nadu, ohrabrenje i utehu. Tako je bilo i protekle dve godine tokom pandemije kovida-19. Najveći heroji su, bez dileme, bili upravo zdravstveni radnici.

medicinske-sestre-i-tehnicari-u-kosovskoj-mitrovici-12-maj-docekuju-sa-neslavnom-statistikom-zbog-kovida

Foto: Foto: Savez zdravstvenih radnika KiM

To važi i za zaposlene u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, koji, nažalost, ovaj 12. maj dočekuju sa neslavnom statistikom. 

Naime, do sada je registrovano 688 radnika zaraženih korona virusom - 556 medicinskih i 132 nemedicinska. Bitku sa kovidom izgubilo je njih četvoro - dr Mirjana Vukadinović, specijalista transfuziologije, zatim medicinske sestre - Gordana Jovanović i Slavojka Bratić i Dragan Kadić, radnik obezbeđenja.

Prvi kovid pacijent primljen je 26. marta 2020. godine na Infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, dok ukupan broj hospitalizovanih do sada iznosi 4.469. Broj pregleda kovid pacijenata na primarnom i sekundarnom nivou je 55.961.

Predsednica Saveza zdravstvenih radnika KiM, Gordana Savić, ne može da izdvoji najteži trenutak u protekle dve godine, jer je svaki dan donosio neki novi izazov.

“Međutim, naše medicinske sestre i tehničari su uvek bili spremni da odgovore na bilo koji izazov i problem. Briga o obolelima od kovida nije izostala”, kaže Gordana Savić za Radio Kontakt Plus.

Veliku podršku zdravstvenim radnicima davali su i nemedicinski radnici, ukazuje.

„To je naše tehničko osoblje koje je danonoćno odnosilo i donosilo pune i prazne boce kiseonika. Potom naše spremačice, servirke (...) Tu su i naši vozači saniteta koji su zajedno sa svim zdravstvenim radnicima bili deo jednog velikog tima u borbi protiv ove opake zaraze.“

Podseća da je više od pola zaposlenih medicinskih sestara i tehničara bilo angažovano kako u kovid bolnici u Kosovskoj Mitrovici, tako i u Batajnici. 

„U deset navrata, a na poziv resornog Ministarstva zdravlja, 142 medicinske sestre i tehničara je odlazilo na ispomoć svojim kolegama i koleginicama u kovid bolnici Batajnica. Ono što nas jako raduje i na šta smo ponosni, jeste da su dobili zaista velike pohvale, kako od glavne sestre kovid bolnice Batajnica tako i od direktorke. Pokazali su veliku humanost, bili su na visini zadatka i nijednog trenutka na licima nije im izostajala empatija, bez obzira na to što su bili po deset, petnaest pa i više dana odvojeni od svoje porodice i dece“, ističe predsednica Saveza zdravstvenih radnika KiM.

Foto: Savez zdravstvenih radnika KiM

Vreme koje je za nama i koje, nažalost, još uvek nije završeno, izrodilo je mnogo heroja - a to su upravo zdravstveni radnici. 

„Mukotrpna borba sa kovid zaraženim pacijentima je pokazala koliko su zdravstveni radnici značajni, kako za zdravstveni sistem, tako i za svakog obolelog. Bez njihovog nesebičnog doprinosa, borba protiv ovog virusa bila bi mnogo teža nego što već jeste“, dodaje Savićeva.

A biti medicinska sestra, prema njenim rečima, je podjednako odgovorno i teško bez obzira na epohu, mesto, na društvene i socijalne okolnosti, jer njen zadatak je bio i ostao uvek isti - a to je pre svega briga o pacijentu. 

„Neko je rekao: ’Kada spasiš jedan život onda si heroj, a kada spasiš stotine života onda si medicinska sestra’. Zaista jeste tako“, zaključuje Predsednica Saveza zdravstvenih radnika KiM, Gordana Savić.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, ali i sestrinske slave - Svetog Vasilija Ostroškog, za večeras je predviđena centralna proslava kada će preseći slavski kolač, ali će biti uručene i zahvalnice nazaslužnijima u borbi protiv kovida-19.

U znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingejl, 12. maja svake godine obeležava se Međunarodni dan medicinskih sestara. Začetnica je modernog sestrinstva kao priznate profesije. Govorila je da jedino znanjem i veštinom može da se doprinese i poboljša zdravlje ljudi.
Tagovi: ZdravstvoZdravstveni centarMitrovicaMeđunarodni datumi

Povezane vesti