vesti12:30, 02.11.2019Izvor: TV Most

Mitrovdanske zadušnice na groblju u južnom delu Mitrovice: Slika ista, tuga većaPravoslavni vernici iz severnog dela Kosovske Mitrovice, i ove godine na Mitrovdanske zadušnice, posetili su grobove svojih najmilijih u južnom delu grada. Na groblje su došli organizovano i bez pratnje policije. Slika ista - oko 80 odsto spomenika porušeno. Uprkos obećanjima, nijedan spomenik nije obnovljen.

mitrovdanske-zadusnice-na-groblju-u-juznom-delu-mitrovice-slika-ista-tuga-veca

Foto: Foto: TV Most

Slika porušenih spomenika i oskrnavljenih grobova svaki put kada dođu na zadušnice potrese naše sugrađane, izazove tugu i bol. Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice je toliko uništeno da mnogi ne mogu naći spomenike da upale sveće svojim najmilijima koji su ovde sahranjeni.

“Svaki put je teže i teže. Tuga…”, kaže Milovan Miljković, koji je došao da obiđe mesto gde počivaju njegovi roditelji i sestra.

Onima koji su došli da obiđu grobove svojih najmilijih osećanja su pomešana. Vole što su došli da odaju počast svojim precima, ali nesrećni zbog činjenice da je svaki put neki novi spomenik porušen ili nedostaje.

Kod nekih je pored tuge prisutan i strah od novih razaranja, iako je malo toga čitavo ostalo.

I Gordan Moravčić došao je da obiđe grobove svojih umrlih.

“Svakog puta je sve više porušeno. Rekli su da će obnoviti ali od toga nema ništa. Ovo sve govori”, rekao je Moravčić.

Ni posle dve decenije nijedan spomenik nije obnovljen. Samo je kapela rekonstruisana.

“Svake godine pred Mitrovdan starosedeoci, stari Mitrovčani, dolaze da posete grobove svojih najmilijih i da se pomole Bogu za pokoj duše njihove, upale sveću kao sećanje na njih. Groblje je uništeno i svake godine je sve gore i gore. Mnogi spomenici nedostaju”, priča protojerej Branislav Dikić.

Da pravoslavni vernici poštuju preminule, najbolje svedoči slika albanskog groblja koje se nalazi u severnom delu grada, gde nijedan spomenik nije oštećen.


Tagovi: MitrovicaPraznikSrbi