vesti15:48, 07.10.2019Izvor: RTS, RTV Kim

Moguća koalicija sa Kurtijem, „ako žele saradnju sa Srbima“Srpska lista je nezaobilazni faktor u formiranju buduće Vlade Kosova, posebno zbog činjenice da će imati svih deset poslanika u Parlamentu, kaže Slavko Simić. Međutim, svaku dalju odluku ova lista će donositi uz saglasnost sa državnim vrhom Srbije i srpskim narodom na Kosovu, naglašava izabrani poslanik Srpske liste.

moguca-koalicija-sa-kurtijem-ako-zele-saradnju-sa-srbima

Foto: Foto: Tanjug/Dejan Simićević

„Vlada u Prištini će sasvim sigurno počivati na koalicionom sporazumu Srpske liste, a naša pozicija je kristalno jasna. Dakle, državnička, kompaktna, stabilna i isključivo ćemo se boriti za opstanak srpskog naroda, isključivo ćemo se boriti za interese srpskog naroda i interese države Srbije na ovim prostorima.“

Na pitanje, može li uopšte biti razgovora sa Aljbinom Kurtijem o zajedničkoj koaliciji neophodnoj za formiranje nove vlade, Simić kaže da to može da se desi uz određene uslove.

„Ukoliko žele saradnju i partnerstvo bilo kakvo sa srpskom zajednicom, sa Srpskom listom moraju da poštuju ono što je srpski interes i ono što je interes države Srbije na Kosovu i Metohiji“, kaže Simić, dodajući da su predstavnici Samoopredeljenja do sada bili vrlo konzervativni.

Srpska lista je, prema još nezvaničnim rezultatima, osvojila svih deset mandata u budućem skupštinskom sazivu. Sada ih, kaže, očekuje veliki posao u borbi za ostvarivanje prava Srba, njihovu slobodu i ravnopravnost u kosovskom društvu, bez obzira ko bude najjači politički činilac u Prištini.

„Suprotstavićemo se svakom zakonu, amandmanu ili međunarodnom sporazumu i svim ostalim procesima koji su u suprotnosti sa vitalnim interesima Srba na Kosovu. Nikada nećemo odustati da se borimo za srpska prava, srpsku imovinu, srpski jezik, kulturu i nikada nećemo odustati da se borimo da stvorimo političke mehanizme da zaštitimo srpske insitucije na Kosovu i Metohiji“, rekao je Simić.

Slavko Simić je bio jedan od kandidata za poslanika na izbornoj listi Srpske liste na jučerašnjim izborima, pa se očekuje da u novom sazivu bude u klupi Skupštine Kosova.


Tagovi: IzboriSrpska listaSamoopredeljenje

Najnovije

11:04, 20.03.2020


Rezultati Uživo

livescore