vesti14:35, 10.05.2022Izvor: Radio Mitrovica Sever

Produženi ugovori geronto-domaćicama na Kosovu i MetohijiGeronto-domaćice i geronto-domaćini, koji brinu o staračkim domaćinstvima na Kosovu i Metohiji, potpisali su danas ugovore o produženju radnog angažmana na još sedam meseci.

nove-ugovore-dobila-61-geronto-domacica-na-kosovu-i-metohiji

Foto: Foto: Radio Mitrovica Sever

O 409 starih na Kosovu i Metohiji trenutno vodi računa 59 geronto-domaćica i dva domaćina.

Radno angažovanje geronto-domaćica i geronto-domaćina zajednički je projekat Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Opštine Zvečan i Centra za podršku i inkluziju "Help Net" iz Beograda, započet pre četiri godine.

"Uglavnom su ovde lica koja su od početka sa nama, a ima i onih koji su nam se pridružili prošle godine. Sada nemamo novih, ali nadamo se da će ih biti u budućnosti", rekla je Gordana Milovanović, predsednica Centra za podršku i inkluziju.

Milovanović je istakla da nije lako omogućiti pružanje ove vrste usluge na Kosovu i Metohiji.

"Ovde su dosta udaljeni korisnici jedni od drugih, jer žive uglavnom u seoskim domaćinstvima. Često nam je problem prevoz, jer treba stići do korisnika, ali se dovijamo nekako", dodala je Milovanović.

Jovanka Antonijević iz Banjske, od početka je angažovana na ovom projektu.

Kazala je da joj zaposlenje mnogo znači, jer je dve decenije bila nezaposlena.

"Stari su zadovoljni nama. Odemo, obiđemo ih, odnesemo hranu… Okupamo ih, odvedemo do lekara… Šta kome treba - mi to radimo", dodala je.

Nataša Kovačević iz Leposavića, dve godine je radno angažovana kao geronto-domaćica.

"Za mene je ovo od velikog značaja, ali i za korisnike koje obilazim. Sve su to stara lica koja žive sama", kazala je ona.

Dodala je da posao nije težak, da je potrebna obuka, ali da je najvažnije da postoji međusobno razumevanje između geronto-domaćice i korisnika.
Tagovi: Zapošljavanje

Povezane vesti